kwanyeung 发表于 2010-1-28 08:01:37

[圖文軟件教學]由大量MKV檔案抽取音頻字幕軟件。合成人士必睇

近日有人整左一個好好用嘅軟件,雖然係英文版,但比MKVEXTRACT仲好用。

合成人士恩物!可以由大量MKV檔案抽取音頻,從此唔洗逐個逐個抽。一次過抽曬之後打包做RAR上傳!!!

示範:

1)軟件GUI:

2)之後請禁Locate MKVTOOlNix依個制,點選MKVTOOLNIX安裝喺你電腦嘅路俓:

3)點Open MKV files to process, 選擇所有你想抽取字幕/音頻嘅MKV檔:

4)之後右手邊就會出現第一個MKV檔案所有軌道,選擇你想抽出嚟嘅軌道
注意:如果你點選音頻軌道一,咁佢就會將你所有MKV檔案嘅音頻軌道一出嚟,如果有啲MKV檔案軌道一係粵語有啲係日語嘅話。點選抽取軌道一同軌道二出嚟。抽完之後再刪除唔想要嘅軌道。又或者抽曬所有軌道一係粵語嘅MKV先,之後再抽軌道二係粵語嘅MKV。

5)設定輸出路俓(一定要做,唔係會冇野出嚟)

6)禁EXTRACT TRACKS

7)大功告成!所有字幕抽出!

下載點:
**** Hidden Message *****

kevinchan 发表于 2010-1-28 08:26:31

last个桌面你噶?咁乱嘅
KY新发现,多谢分享

kwanyeung 发表于 2010-1-28 08:59:51

last个桌面你噶?咁乱嘅
KY新发现,多谢分享
kevinchan 发表于 2010-1-28 08:26 http://www.dreamxt.net/bbs/images/common/back.gif
唔係我嘅唔通係神 越嚟越亂冇眼睇。你出手唔夠闊綽。悲哀

tandong 发表于 2010-1-28 09:13:34

不错的圖文軟件教學,收下了!

ConvoyChan 发表于 2010-1-28 10:08:01

掂啊 哩个 当初我都系用dos命令来批量提取bdrip既小樱视频同原声流 仲以前某个合成版既粤语音频。。。感觉原来个音质好d 然后再合
那个乱法啊。。。。头都痕
甘有冇批量合成嘎?

tandong 发表于 2010-1-28 10:13:18

掂啊 哩个 当初我都系用dos命令来批量提取bdrip既小樱视频同原声流 仲以前某个合成版既粤语音频。。。感觉原来个音质好d 然后再合
那个乱法啊。。。。头都痕
甘有冇批量合成嘎?
157972678 发表于 2010-1-28 10:08 http://www.dreamxt.net/bbs/images/common/back.gif批量合成?你估吾使多口型架!被OUT的不少呢!

yrj 发表于 2010-1-28 13:03:35

呵呵~ 这个的确很好使用~ 如果有埋批量封装MKV都几好噶

kevinchan 发表于 2010-1-28 13:03:43

唔係我嘅唔通係神 越嚟越亂冇眼睇。你出手唔夠闊綽。悲哀
kwanyeung 发表于 2010-1-28 08:59 http://www.dreamxt.net/bbs/images/common/back.gif小小意思,不成敬意..........老虎已经嚟补上啦,哈哈

kevinchan 发表于 2010-1-28 13:08:20

批量合成?你估吾使多口型架!被OUT的不少呢!
tandong 发表于 2010-1-28 10:13 http://www.dreamxt.net/bbs/images/common/back.gif我谂佢意思係调教好晒之后嘅批量合成

kwanyeung 发表于 2010-1-28 13:26:08

批量合成比較困難。好難對上邊個音頻字幕合邊個MKV。。唔似批量抽出,只需用語言或者用軌道嚟決定抽出邊個軌道。

kyo1983 发表于 2010-1-28 15:24:17

哦,可以批量提取的確好好,以前我都系一個一個搞,麻煩死了

多謝大大share

ConvoyChan 发表于 2010-1-28 16:57:53

梗系对好口型再合啦。。。。
其实都5系5得咖 要求系两个文件同名5同扩展名咪得咯 根据格式 例如系音频既mp3 wma wav aac 甚至mka直接放最后个条track 有视频既不变甘咪得咯。。。。。
最好梗系可以根据个track个标签 例如chi标记既系默认甘咪得咯 不过感觉好困难系了。。。。。
以上个人构想 不过本人无法实现
页: [1] 2 3 4 5 6 7 8
查看完整版本: [圖文軟件教學]由大量MKV檔案抽取音頻字幕軟件。合成人士必睇