[吃喝玩乐] 大家暑假旅行最推薦咩國家 / 地區(亞洲區)?

amenngan 发布于2024-1-19 11:02 334 次浏览 39 位用户参与讨论   [复制分享主题]
klozepyj 发表于 2024-1-20 20:30:15 | 显示全部楼层
水皮跳跳 发表于 2024-1-19 11:54
( s" F* G+ [4 u' |, o* {国内游吧 ,没钱出去
8 P5 N: ]  I. O4 @8 Q. l( V# V
国内有啲地方都唔平

amenngan 发表于 2024-1-22 08:50:16 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2024-1-19 11:04
/ ~" V! I/ B% N8 j! }6 @寒假刚放,就讨论暑假了?
2 K# G2 T7 i$ \& u
上星期五買票了﹐去泰國。
& [* A5 u) o# x, C5 b$ {1 y; @; y2 t
2大2細﹐機票加埋約HKD$7,000﹐大灣區航空

Kiver 发表于 2024-1-22 09:33:08 | 显示全部楼层
amenngan 发表于 2024-1-22 08:50$ n( g5 ^: c. P6 w; L
上星期五買票了﹐去泰國。
* g5 o6 z" I+ p6 S3 [# P
: d! o" w5 T: @- h( P% D! B2大2細﹐機票加埋約HKD$7,000﹐大灣區航空 ...

4 j1 m" A) V+ C4 x2 `/ ]% g- V大灣區航空??# s+ G( B- p6 a- |9 Y. H
香港吾系以国泰为主的?

ringkay 发表于 2024-1-22 09:58:10 | 显示全部楼层
推荐去霓虹国,还有湾湾

amenngan 发表于 2024-1-22 11:04:34 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2024-1-22 09:33
, g0 N, A/ V, V  k大灣區航空??, F0 w5 P' _: {6 A
香港吾系以国泰为主的?
* c2 v" r* C: F+ m. G
國泰比較貴﹐正好大灣區航空有機票做特價
: ~. f+ o- `8 C) k  `; e' s/ F我一般都係睇價錢﹐唔係睇牌子(化妝品除外)﹐所就買了

amenngan 发表于 2024-1-22 11:05:08 | 显示全部楼层
ringkay 发表于 2024-1-22 09:587 l$ g$ G0 w8 k
推荐去霓虹国,还有湾湾

6 g7 \! u  D8 e# u霓虹國我知﹐但灣灣是哪個國家?

isoraeva 发表于 2024-1-22 11:22:15 | 显示全部楼层
有钱的话,我想直接去日本

james23 发表于 2024-1-22 19:52:53 | 显示全部楼层
1日本,2泰國,3台灣

Kiver 发表于 2024-1-22 22:03:00 | 显示全部楼层
amenngan 发表于 2024-1-22 11:04
# j' [# e( l# E# A0 F國泰比較貴﹐正好大灣區航空有機票做特價
! D2 b+ N6 r  ?5 V+ A6 h" P6 p& G我一般都係睇價錢﹐唔係睇牌子(化妝品除外)﹐所就買了 ...

% o0 {& L; _0 x2 J% l7 u7 W& _其实坐飞机来讲,我有点心惊的!

ringkay 发表于 2024-1-23 08:52:54 | 显示全部楼层
amenngan 发表于 2024-1-22 11:05% ~8 I: A8 |; [4 ~; |6 n, k" n
霓虹國我知﹐但灣灣是哪個國家?

$ i) k; O% W, Q) a+ P! l% m7 v台湾省嘛,不过而家未有三通,去就麻烦d,要先拿着美日澳之类既签证,出国之后再申请入境

amenngan 发表于 2024-1-23 08:55:39 | 显示全部楼层
ringkay 发表于 2024-1-23 08:52
4 ^( y# V* L/ _1 A3 o) X! u- {& l台湾省嘛,不过而家未有三通,去就麻烦d,要先拿着美日澳之类既签证,出国之后再申请入境 ...

& l# [- \" c6 M; P謝謝解惑 第一次聽佢叫「灣灣」
2 S1 o  s) ]9 E" B* O4 O* a4 B4 d% p6 y0 h; Q9 V) @7 V+ I' I
我都好想好想去…COVID之前係一年至少去一次的﹐但疫情後﹐佢D機票仲貴過去泰國﹐僅次去日本 唔捨得買

ringkay 发表于 2024-1-23 09:23:18 | 显示全部楼层
amenngan 发表于 2024-1-23 08:55
5 B  b5 m  c5 Z0 l! z( E謝謝解惑  第一次聽佢叫「灣灣」
; x5 q. \8 }& D" G; a3 w% v
' }' L1 n6 {8 |7 V* V# I4 r* c  E我都好想好想去…COVID之前係一年至少去一次的﹐但疫情後﹐佢D機 ...

4 C3 O, i" _! A$ z你地都系贵遮,仲有机会去,我地大陆去就又贵又麻烦