[每日闲聊] 麻烦的90后

huang 发布于2011-6-18 07:39 6895 次浏览 68 位用户参与讨论     [复制分享主题]
近期公司请了几个90后来工作,要我教。烦- F5 |6 F# f6 i
90后的就是脑残,麻烦。
) H; m9 ^/ U/ I+ ^, z8 E9 b一来就问:1 ^$ V3 S2 S# @2 j# D
1:上班是不是朝九晚五?
. Y& i2 i$ t$ N$ g' M4 v6 q1 D2:要不要加班的?
* V/ M) O, I: p9 M3:星期六日有无假放或者1 月放几日假?$ }* z  d- K' ~1 _5 w3 j7 B" e
4:工资高不高?5 t( h. b0 q( g; V& M6 m$ x

- J& o% d! M  c9 l工作态度:
9 @. E- W- H* O% T( m0 D7 d' |. C1:做事懒散,懒得就懒
3 t7 C* H: F( U" W' K9 ?5 ^2:有事不做,经常玩手机,玩少一阵都会死9 y! `9 Y4 ]: @. E7 u& b6 j0 p1 f
3:工作极不负责,十问九不知,0 T8 ~) ^4 V; ~- s; J4 m* h
4:教而不善,满不在乎( L' s& S, I- j, ]' u. F
5:经常借尿遁,
9 R8 I4 k. H  o; l8 U% |8 t7 z- v1 Q8 \
毫无自知:
$ l6 s+ R" z* W7 k1:无学历 2: 无技能 3: 无经验" V# V. n  h+ U4 f9 [  S
1:想要自在 2:想要轻松 3:想要高薪 4:想要高职 5:高待遇! G2 D; m9 J8 K# t) _
(激气果时我真系问果D90后:你们是不是想做训底都有钱收果种工?)
, b  [& C, k* e, F+ F# S% @8 U7 z真吾知公司请D甘架90后,明摆增加我的工作量,想我劈炮就开声啦!

已有(68)人评论

inber 发表于 2011-6-18 08:25:19 | 显示全部楼层

/ u. D* M" e# }# Q( Y; z: g九十後的評價
+ I# ^$ _, ~# B3 M$ R! y之前己經見過了7 m! T% D9 F  M4 V* A

& v6 ]9 r; g; L( i絕部分都系咁的

kwanyeung 发表于 2011-6-18 08:52:56 | 显示全部楼层
我哋依啲90後嘅大多數都畀人睇死㗎啦唉  v5 W# u4 }5 y5 J* b
. a' ?# x9 g. e6 z0 a  [& _4 k
雖然我都好認同H大叔。。
* @9 O. S  N  |- g/ w$ p9 J& R0 f$ R! u真係要反省反省。

inber 发表于 2011-6-18 08:54:08 | 显示全部楼层
我哋依啲90後嘅大多數都畀人睇死㗎啦唉9 B' f9 y8 R4 ~" `5 @" z8 R
1 Y5 B% y& e4 z( b: m: m
雖然我都好認同H大叔。。
" W9 H* }! Y( l8 }2 W; n: N+ S% H真係要反省反省。) s- ~! z, b( y6 ]. q* z
kwanyeung 发表于 2011-6-18 08:52
+ [- c+ L% P+ B; L' R& X" [% h: ^
8 l5 ~3 Q  c* a6 L' W. }) M1 a

1 I4 b1 a$ v0 l原來你都系90後
: s. v: O+ Z( |% V/ ]睇唔出" p: g9 k/ p% \& ?9 f+ |4 y

9 |+ l, ~( A  s5 H! Y  x3 B1 D, J0 N原來你個生日日期系真的

kwanyeung 发表于 2011-6-18 08:55:39 | 显示全部楼层
原來你都系90後
! R0 F% Q; v; ?& n6 r( z6 W睇唔出; a. q7 p) b: H2 L: j0 B3 K
  j/ g7 t$ V/ r+ e: j$ w
原來你個生日日期系真的
8 e4 d9 {! T" P3 E7 tiamaboyandog 发表于 2011-6-18 08:54
  H# b, A* O1 f

: m- B/ W0 i$ k# \* w我後生過你我想講。除非你個生日係假嘅。1 d: A2 M9 Q1 `* Q
做咩覺得我個生日係假

inber 发表于 2011-6-18 08:59:52 | 显示全部楼层
我後生過你我想講。除非你個生日係假嘅。- f$ ?9 ?  E& r5 @
做咩覺得我個生日係假
* J/ `9 j7 }$ p. v: E2 d2 dkwanyeung 发表于 2011-6-18 08:55

0 g+ ~7 c6 V5 ]
, ^. R0 A/ D4 P5 L1 c4 v9 C/ e; Y: m1 n' p1 e* ~
生日系假的
% d$ c/ F3 B* ^! M+ a我慣左打假資料; U% m. h% q& G7 e
唔想改

kwanyeung 发表于 2011-6-18 09:02:34 | 显示全部楼层
生日系假的
9 g% q$ C4 y8 p! E5 E- {. `我慣左打假資料
- Z: H) [2 W" @5 Y唔想改
$ ?, w9 H* _! b3 i$ a2 G% B8 ]iamaboyandog 发表于 2011-6-18 08:59
! C0 H6 y8 |9 Q" c4 T
原來係假嘅。噉其實你真正嘅生日係幾時,不過睇你打慣假嘅即係唔想講。

雪比 发表于 2011-6-18 09:10:38 | 显示全部楼层
90后那些,真系……
( A+ v/ ~4 {2 _. L- C身受其害

help6288 发表于 2011-6-18 09:13:18 | 显示全部楼层
不同時代出不同的人,過來圍觀一下

基拉杰特 发表于 2011-6-18 09:31:49 | 显示全部楼层
一来就问那些内容还比较正常,主要是工作态度

chrisrex 发表于 2011-6-18 09:43:04 | 显示全部楼层
不同時代出不同的人,過來圍觀一下
0 f, u: }& m  l: H' Jhelp6288 发表于 2011/6/18 09:13 AM
& X" i, w. e) Y- `& a
; p8 ]) D/ ]* J2 e3 P% k! F

% X6 r" X3 s$ F  `    悟空仔都系90后

lych 发表于 2011-6-18 09:45:46 | 显示全部楼层
总是觉得只是一部分人啫~~~~~8 G% P5 M! F$ S: _+ \. `+ P
咁样就更加要佢地做多D嘢啦~~~~