[动漫讨论] 如果大家都有儿女了会让他们看日本动画吗?

yuanhuang 发布于2010-9-25 10:52 6541 次浏览 69 位用户参与讨论     [复制分享主题]
如题!  e% n) Z  ?2 v3 d4 U, c, ]
相信在这里有不少80后的朋友吧,应该很快都会有自己的小孩的了。如果你们都有了儿女,会让他们看日本动画吗?还是让他们看国产的动画。我的话是会的,但只给他们看优秀的日本动画,国产的话就要先看看 是否有意义的才决定,凡是抄袭的一律out ,免得以后老是抄别人作业。
3 r: E2 J: I9 D. W% n# D大家发表下自己的意见吧 !

已有(69)人评论

chrisrex 发表于 2010-9-25 11:02:57 | 显示全部楼层
坐沙发,我估唔畀都唔得,皆因若然系你父母唔畀你睇翡翠台,咁你会点

inber 发表于 2010-9-25 11:05:12 | 显示全部楼层
* @+ W* X; n* n" m- u0 K9 [0 k" D0 H2 R
八十后的....(這個標題我很有興趣)

yuanhuang 发表于 2010-9-25 11:31:46 | 显示全部楼层
回复 3# iamaboyandog ! j& I: u! m' m1 [2 c; z' b
/ w( H/ T" |5 h0 C# b

1 k0 _* G& A0 }" E! q) o5 [  G    那早点结婚呗!!!

inber 发表于 2010-9-25 12:03:04 | 显示全部楼层
回复  iamaboyandog
* l: @+ \, ~, i8 v1 I/ V: A/ f1 |, D$ M; n( D& N

: Z9 _' F* k9 }- k4 ?' Q     那早点结婚呗!!!
' J7 K/ |5 B7 b, Oyuanhuang 发表于 2010-9-25 11:31

3 O) H0 g" p4 m5 m) w8 J& h( Z2 e# F% \8 |( N

M' s& B2 d0 D, {我個樣太唔惦了8 y" k) g  d. B2 X) [1 M
要早結婚好高難度

熊猫仔 发表于 2010-9-25 12:06:41 | 显示全部楼层
岁月无声...不过呢个话题对于我依然为时尚早...
: _  A( w% P( h: M   我喺睇TVB大嘅,不过依家d细路,例如我d表妹表弟,貌似唔多睇TVB

timaousi 发表于 2010-9-25 12:12:02 | 显示全部楼层
呢個話題我都系唔討論啦~我有排先需要考慮呢D野~

yuanhuang 发表于 2010-9-25 13:20:49 | 显示全部楼层
回复 5# iamaboyandog
: h! z" [' `: b" X5 z) k) y
7 I8 S$ t* [0 K  C+ ?/ s2 @. K( N3 L" u$ p% Q' e2 u2 |, A
    样都系重要,但有才都好重要噶,唔需妄自菲薄啊!

kc123kc 发表于 2010-9-25 16:57:45 | 显示全部楼层
90后嘅路过 以后肯定会俾D细路睇日本动画啦
8 t. T+ w# w2 W( r2 G8 K$ j我自己都睇开。。 点会5俾。。。

moschino 发表于 2010-9-25 19:37:49 | 显示全部楼层
岁月无声...不过呢个话题对于我依然为时尚早...
  b7 O7 C! z: T: G$ e. r" z   我喺睇TVB大嘅,不过依家d细路,例如我d表妹表弟,貌似 ...3 w; }' E: A- s$ `; L, Z
熊猫仔 发表于 2010-9-25 12:06
3 a! v) J, i  ?& S, Z, Z% p

/ S: U7 e+ L9 S/ W2 Q% r5 G4 k) N. G$ r: g2 L, \6 U
    同意,而家D细路真喺唔多睇TVB播嘅卡通,可能顶多都喺睇多啦A梦,唔似得我哋细个放学返嚟追住睇
/ `7 _# ~9 f+ W+ c8 b* Y: I但那我觉得而家佢地好似中意睇南方台嘅少儿节目

chen2010 发表于 2010-9-25 19:47:55 | 显示全部楼层
国产动漫,算了吧!

大天使007 发表于 2010-9-25 21:19:45 | 显示全部楼层
要睇动画都系日本的比较主流,国产动画的受众比较少(主要对象系小学2年级以下)而且存在严重的参考(抄袭)成份,所以极没新意