[动漫讨论] 琴日买左本内地版海贼王漫画···

moschino 发布于2010-5-27 19:42 2509 次浏览 37 位用户参与讨论     [复制分享主题]
  r+ x' H0 X7 v4 h9 w
$ ]3 f( g# d0 D0 Y% t) ^1 W琴日贪得意买左本one piece第一集嘅内地版,返嚟之后好奇对比下同台湾版翻译差几远,
  M; W9 k9 r* H. [2 p# p# L. n我都唔喺咁中意翻译成“航海王”,因为觉得航海同海贼根本好似两回事,航海俾人感觉好似去行船咁,
" ~. D) b1 o" O5 Gluffy想做海贼王,又翻译成想“海上之王”o(╯□╰)o,$ L  [8 @3 [, N, K7 W

" Q; X- b9 I4 L. l7 t; l) Y. f+ Y  R" J, c0 a
; J; l# T  g1 I- M! I8 m) T' ~1 T

, r: E9 G: n5 R3 ?, i, U最重要嘅喺居然对部分图片修改左, 难道又怕教坏祖国未来小花朵??但我觉得D小花朵只会睇喜洋洋蓝猫之类
0 X! n+ t* b3 S$ u: W内地版3 S$ N: o8 N; n) [6 \5 o. P
0 {, u; f/ D0 \% X% _  s! v% g
日文版
9 v7 r9 s6 }* C, _3 Z
: [  D0 {+ z3 s2 ]3 I) D: Q台湾版) a1 r, B: O' C2 G* c! S0 w$ c" [

0 L- M, c. U( {- W: }. F  x
* _8 Z. D+ N, p7 o附送一张恶搞图···/ X6 Y4 W% m" `. q8 M5 ~1 ^

已有(37)人评论

happyh2h 发表于 2010-5-27 19:45:05 | 显示全部楼层
原来内地版还有这样被和谐的地方啊,我找找N年前买的D版看看!

基拉杰特 发表于 2010-5-27 20:03:17 | 显示全部楼层
什么都和谐

moschino 发表于 2010-5-27 21:11:25 | 显示全部楼层
原来内地版还有这样被和谐的地方啊,我找找N年前买的D版看看!
1 r4 f" ^5 w* V  M. Shappyh2h 发表于 2010-5-27 19:45
* T: n1 y1 I4 P' K; N0 v3 ~
& ~9 z% p. m6 e3 `  D

( s& j6 }6 l) J5 J8 v. b    可能D版比较按返台湾版挂?

基斯 发表于 2010-5-27 21:33:15 | 显示全部楼层
和谐万岁

kental 发表于 2010-5-27 21:35:00 | 显示全部楼层
不嬲都支持台湾或者港版的而已;不过台湾版虽然翻译好少少,但系都系有好多地方省略左应有噶也;有时在线睇个D汉化噶仲好D

kevinchan 发表于 2010-5-27 21:46:17 | 显示全部楼层
反正任何好嘢嚟到国内都会变成劣质产品

ConvoyChan 发表于 2010-5-27 21:51:56 | 显示全部楼层
和谐系天朝特色的说。。。。。所以话原版最好 乜都系

batuu 发表于 2010-5-27 22:09:49 | 显示全部楼层
講笑咩??航海王...整到ONE PIECE CHEAP曬.....

masato 发表于 2010-5-27 23:32:10 | 显示全部楼层
- -这还是悲剧 我买了一本漫画 第五和第四搞错了呢

aaron81 发表于 2010-5-28 00:16:26 | 显示全部楼层
不是吧,我以为电视有剪截,连漫画书都有改,无野好讲~

kenhai74 发表于 2010-5-28 07:08:19 | 显示全部楼层
喺中国就一定会禁样嘎嘞,见怪无怪囖,楼主最后果张图真喺有意思,真喺与时俱进啵!

1234下一页