[其它更多] 现在广州的数字电视信号显示比例是16.9还是4.3

漫步雲端 发布于2010-3-25 21:32 4424 次浏览 31 位用户参与讨论   [复制分享主题]

" Q, \( o$ K: E7 D! k. x  Y% ?如果喺16.9的话 想报装个数字电视# ]7 T2 _% a( B1 L) t$ Q' C9 @

2 X2 r! I% L8 v有没人在用 清不清晰的?

已有(31)人评论

SA_127 发表于 2010-3-25 21:39:34 | 显示全部楼层
其實想問好耐0 j: P: l9 Y1 P) ~- V6 J
數字電視 = 數碼電視?

aubert22 发表于 2010-3-25 21:43:23 | 显示全部楼层
未用上,而且电视依然CRT类~

kevinchan 发表于 2010-3-25 21:53:41 | 显示全部楼层
电视机唔係可以调显示比例咩?呢样嘢真係无考究过啵,反正睇得舒服就得啦!
% e4 d4 v! D; H其实广州嘅数字电视同唔同我哋佛山嘅数字电视噶?

漫步雲端 发表于 2010-3-25 22:02:39 | 显示全部楼层
电视机唔係可以调显示比例咩?呢样嘢真係无考究过啵,反正睇得舒服就得啦!; |7 i% R/ K6 K0 J# D2 A
其实广州嘅数字电视同唔同我哋 ...! u& W; {/ j+ S0 q) _& I
kevinchan 发表于 2010-3-25 21:53

* N% h1 V; I" k1 ^* E' V( \电视机喺可以调显示比例 不过16.9嘅LCD调成4.3的话左右两边会有黑边

chrisrex 发表于 2010-3-25 22:54:13 | 显示全部楼层
而家广州有两间数字电视公司,一间广州本土,一间广东嘅,无论边间都系4:3
5 Y8 t5 x: U! R$ S1 V不过广东有线电视呢期卖广告话可以报装全高清机顶盒,可以收睇cctv同广东电视台(?)高清频道~价钱唔清楚~
" c6 a+ ~$ p: V8 L) G: Q& X( s我估除咗高清频道,其他频道都系4:3嘅~~

chrisrex 发表于 2010-3-25 22:56:04 | 显示全部楼层
电视机唔係可以调显示比例咩?呢样嘢真係无考究过啵,反正睇得舒服就得啦!: B! D* E$ ]! G  B
其实广州嘅数字电视同唔同我哋 ...% Z/ |* F0 o7 S7 W
kevinchan 发表于 2010-3-25 09:53 PM

( G2 ^7 u1 U* X) W- s3 ~5 k
! y/ Q/ }2 j: s/ X* F( X6 s, {* _
3 }* h7 s. I0 z4 \+ ~    应该唔同,就算同样属于广州市,一桥之隔嘅海珠区同番禺区嗰啲插入广告都唔同

chrisrex 发表于 2010-3-25 22:58:23 | 显示全部楼层
电视机喺可以调显示比例 不过16.9嘅LCD调成4.3的话左右两边会有黑边
0 ?) {, j" Q+ h- C6 X3 Z慢步云端 发表于 2010-3-25 10:02 PM
$ h: c4 x4 s& v8 {

; P4 I- g  F, o) K8 n3 e4 Q& ^) N+ U
5 [$ j+ c7 H& O; j/ I    其实黑边问题唔大,不过液晶都会烧屏 ,到时有16:9嗰时两边有黑影咁就开心囉~~可以升级换机啦~~

漫步雲端 发表于 2010-3-25 23:56:57 | 显示全部楼层
而家广州有两间数字电视公司,一间广州本土,一间广东嘅,无论边间都系4:3$ H  k" v9 j, R& ?8 Z- t
不过广东有线电视呢期卖广告话可以 ...
1 f5 R9 A( c3 }6 `3 bchrisrex 发表于 2010-3-25 22:54

1 v: B5 t. X" N; C6 @, N' v
+ p7 |# K4 _6 ^6 ^/ r% k* i( r数字电视都还是用4:3显示模式啊 喺咁就没必要装了....

kevinchan 发表于 2010-3-26 00:18:39 | 显示全部楼层
数字电视都还是用4:3显示模式啊 喺咁就没必要装了....
. F- X3 B) |/ ~& c慢步云端 发表于 2010-3-25 23:56
如果不装数字电视,咁有无嘢睇噶?

漫步雲端 发表于 2010-3-26 00:40:37 | 显示全部楼层
如果不装数字电视,咁有无嘢睇噶?
) b1 [/ s8 E1 Q; skevinchan 发表于 2010-3-26 00:18

' l: ^3 S& G. I, x* m7 k0 c  H5 G/ v/ M1 x
有啊...现在模拟信号都可以收30几个台6 D5 K6 |3 b; A7 B; T) G

7 N. m5 ~1 p3 ~+ m不过用16:9液晶睇4:3嘅信号 睇得D人好肥 将电视机调成4:3模式会有黑边...: E- k$ v) Q8 W) h6 n
2 q# m( O/ d# {" V. z
所以想装数字电视

kevinchan 发表于 2010-3-26 00:49:17 | 显示全部楼层
有啊...现在模拟信号都可以收30几个台
" o% G" O/ t, y) r' {. }$ H* f# x" q9 t% }" X2 \
不过用16:9液晶睇4:3嘅信号 睇得D人好肥 将电视机调成4:3模式 ...% f* m6 y3 t# F
慢步云端 发表于 2010-3-26 00:40
真係好啊,有咁多台!我依家电脑接嘅模拟信号得7个台,而且无一个台中意睇!我呢边必须接数字电视机顶盒先有好多台睇的,即係话模拟信号基本无用了!

123下一页