个人小建议:论坛再粤语化

纸巾 发布于2010-3-18 01:26 12296 次浏览 81 位用户参与讨论    关闭   [复制分享主题]
maplep 发表于 2010-3-18 23:34:45 | 显示全部楼层
粤文。。我有点看不明白的。。。要想很久才明白= =

纸巾 发表于 2010-3-19 00:02:50 | 显示全部楼层
随便选是没有可能的, |: q. w, h- _9 x
    但要改得更加粤语化是可以/ R- F6 d' H" F! L  Z3 P

# O6 D8 T" c9 D; C
: z  @' r" |8 t6 n8 P5 u2 a7 c    改了就大家都是这个文本标准的了`~ ...
! ^6 {3 R1 Z' A3 j! zKiver 发表于 2010-3-18 23:15
# P1 H8 S% H$ q
) p, j. U8 s% [' ?5 v8 O3 p
我觉得ED其实问题5算好大,第一,我地可以参照标准粤语资料,第二,大家都明既其实; q  E5 D8 P, A2 P

- A3 G. L, e8 L只要大家接受到就ok

kwanyeung 发表于 2010-3-19 01:17:03 | 显示全部楼层
随便选是没有可能的
  y+ v9 v" S2 F9 j4 [9 P3 {    但要改得更加粤语化是可以
9 {% c' i  ~. r2 I' N% q; E" @9 b1 A. b; j) H) Z! d
" ?( P  r, \; s* ~5 l* p
    改了就大家都是这个文本标准的了`~ ...
& v4 h0 d% R2 }! R3 {* A  _9 cKiver 发表于 2010-3-18 23:15
尋日同琴日都可以啊。。聽講琴日係由尋日演變而嚟。。。我就講開琴日啦。。
1 O5 v8 \% N! x! T$ s# K4 U  N# S0 q+ t( K$ L
6 X/ t& C6 \% w. Q
咁希望可以快啲見到個更粵語化嘅界面囉

kwanyeung 发表于 2010-3-19 01:18:07 | 显示全部楼层
粤文。。我有点看不明白的。。。要想很久才明白= =
, |) ]6 W2 E) b5 K( N. L2 Mmaplep 发表于 2010-3-18 23:34
6 R- R0 Q. g( {  l" ]6 `
點解啊?就算唔識打應該都識睇㗎喎

masato 发表于 2010-3-19 09:15:34 | 显示全部楼层
- -这个应该是自己的问题 我本人喜欢粤语语法 也喜欢书面语

QQ车 发表于 2010-3-19 10:02:42 | 显示全部楼层
我觉得无咁嘅必要,你举的例子太口语化了,我个人认为面板书面化较好,回帖口语化就随个人喜好啦!

基拉杰特 发表于 2010-3-19 11:35:22 | 显示全部楼层
如果改!感觉怪怪的!

meijie 发表于 2010-3-19 14:31:56 | 显示全部楼层
嗯 ,,提议都几好阿,,不过我有时都系习惯左用国语来表示

chrisrex 发表于 2010-3-19 18:47:39 | 显示全部楼层
回复 10# kevinchan
+ ^% C0 o7 o! i# x* }. ]7 X
! u* R+ \) ?( [8 s; S
' L- k! l, }' N3 g6 V- q    既然系咁,咁样几时可以出个版来试下?

kevinchan 发表于 2010-3-19 20:05:56 | 显示全部楼层
回复  kevinchan & n8 ?0 f7 `. |8 A! g1 e+ j( A
4 T9 Y& i' Y. r. ^# t0 v

2 k  J  w! V4 n4 s    既然系咁,咁样几时可以出个版来试下?
0 q# a* O$ k$ j0 mchrisrex 发表于 2010-3-19 18:47
K社已经话咗无可能整两个版本咯!只能选其中之一

纸巾 发表于 2010-3-20 00:43:15 | 显示全部楼层
有无可能出个 “试用装”比人试试先?

netasa 发表于 2010-3-20 00:55:42 | 显示全部楼层
我以为可以好似其他论坛咁简体,繁体选择,原来係唔得嘅!
4 B' M3 W& o! `9 X' a我谂标准係“琴日”,不过係米用呢个“琴”字, ...
5 C' ]. X" G) f8 Q% j) B7 c: V, y! Okevinchan 发表于 2010-3-18 23:20

( i2 \' ^" G5 k- O& l1 j
  n& V" O2 X/ n5 _' {" H/ d关键係操作系统中没有粤文字庫嘅!我讲嘅係服务器系统,当然个人系统中都一样无依样嘢,如果唔係嘅话就可以好似中文改为英文显示咁方便咯!!
( E4 |' ?- ^, {0 `: h. r/ F% m( A) R
6 k% l. O/ z) O) I. r' `* J另外我觉得正确嚟讲应该係“寻日”先至为正确,“琴日”依个发音係后嚟讲唔正传开嘅。“寻日”嘅意思係指今日之前嘅一日,我地讲嘅时间过左係稳唔番嘅,所以之前嘅一日就要稳番嚟讲咁解,所以要用到寻找番果日,所以正确嚟讲係“寻日” 而“琴日”则係读音问题将错就错而至今!