[新闻资讯] 凌晨邻楼大火~

熊猫仔 发布于2009-8-3 13:03 2441 次浏览 39 位用户参与讨论   [复制分享主题]
, n+ Z+ V& K* ~0 L1 V
我好好,咩事都无,只喺隔离楼咋!你地唔好个个都话喺我先得噶~~~! s' N- j- _5 b* a, _( T* O

; {6 a% R' z0 G* O! F& P琴晚凌晨点半
# k# n" ?* R) |5 R6 q' e我喺度煲紧黄金勇者: }  ~! a; \9 ?
突然闻到d烧焦嘅烟味3 Y7 \. S" r- {! B
以为部机出事啦$ J2 t, c2 g) C! d; T
检查过又咩事都无
$ d3 ^. _* `- N7 V& N于是继续煲. W7 Y' w& P) G: D8 e  ~3 T6 F4 ?
过左一阵听到阳台下面嘅街道有d嘈
+ V" n; ^* s9 v以为喺抢劫
) a/ z/ Y# ]2 e" C不以为然& e" |; _) d- J8 s+ a7 s( A1 X
过左一阵我出厅; |" j$ d$ X; e1 B  u- {
成个厅都喺烟
- Q8 u/ F5 d5 o  ~于是就跑出门口睇睇咩事; S0 P) B- I8 I8 p% \" j2 D
对面楼下嘅叔叔话我知+ q: S) d9 M' _; `# d
隔离栋楼5楼火捉
, ?. D8 Z2 ^2 T* w有唔少我地楼5楼以上嘅人都走晒落街
  Z4 L: ], q: o5 B, D! p& E楼下已经有部警车同白车喺度候命
- d4 C( t, i7 V/ \1 H; Z. |  k由于我喺4楼,而且隔住一栋楼- Q1 ]8 J! y& l  ^
我就走翻入房用湿布封住个门底条缝继续煲
7 e0 T$ @- r) e' L, N' z+ r+ H" K$ e3 R# m+ \1 }
大概到2.00左右
, }% ~% X& H' t: E8 |% E两台消防车到
) L; L1 z. z9 V9 g9 c由于老城区街道较窄
" a, [; Y  j! s9 l/ l0 M消防车入唔到
2 O- q/ ?  p; j- `  I3 H两台消防车分头包抄+ i' P) `$ o" m0 s1 g9 l
大概15后/ i" C0 t' U8 b2 \
浓烟就基本消散
. t  q9 }% F4 `+ V于是我就安心训教去了
* H$ U7 ]6 o+ V6 J! }4 P8 ^! _* C0 q
0 D8 j8 e+ c9 R' M% S% [
6 r8 s& v2 I) |  f+ K; O3 @+ O今日朝早
' y, o; z  O! r# J听讲琴晚火灾有2人遇难* m! w. W; A: |) B
好似话喺一对年老嘅夫妇% I7 ?8 q: e: [. W
一个中年女子同一个细路呆滞地上白车5 n) X$ @! r) A6 J+ O4 e4 c
据说凌晨4点先将遇难者抬出8 J$ f* c+ N% d: Q- o/ `5 Q! _
7 u3 `( X9 j% L1 p
事发经过5 g* o  S" m* P2 x! D0 t- [2 k
大概凌晨1点多# ^" [% x; `# i% \  h
隔离楼5楼嘅一个单位起火3 i/ V( B5 ?: P6 l' l; E) `- I  z! L
原因估计喺电线过载8 r7 Q5 p: b' e- p2 R1 |4 R1 W) ^
由于该屋内有天花
+ U8 R/ @- @! J" d6 c* G8 W9 q火势迅速蔓延) v( H. P# k/ a
大概1.30前一点
- L2 t! Z, s0 ?' k# f3 W警车.白车到场( \8 T# q' H( C! F
大概1.50两台消防车到) R9 x$ h2 ]. e- K$ C! Y& t
大概2.10浓烟减少. |4 b# o# W  _' k. b2 _' E
.
) g  a- ~" F* A8 X.+ B6 O: T1 Z* j) ?
.1 }0 V: H5 d. m! j2 j' a. ]

1 D: e$ S+ i6 q4 M  L; G街坊评论
4 z9 y; W. E) x& s& S$ a: d  c" B着火期间
5 [- A. c9 f: y* D7 m9 w好多人都听到叫救命5 f4 K# j4 ~) \( S+ m; R4 g
但喺叫左好耐都无人就  D5 o. x- S$ B4 l! m9 P% T& O
据说由于消防员到场后动作慢- c  _. R( u+ I* c( T
( w3 }8 r+ W* Z" P
我喺阳台目睹消防车嘅一举一动1 t. E0 E8 k5 o( m6 \& v- ?
消防员的确不那么积极
0 r+ k+ u7 B9 F9 W" P/ K. C" N; ]但都不算慢吞吞& A% U8 h2 X' @) W+ b; }
由于街道问题" u* L2 X  h# Q
消防员要带水管去灌救
  A) j- W8 z* G5 [3 \( N6 A估计呢度浪费好多时间% V# Q: r' W% @( z! h
不过救火速度都算快$ I' u% a+ H% X! L; x
: W) ]; g. ^0 w- Y4 b, G
具体情况
, P6 C/ G  f' v大家留意今晚新闻or报纸+ a& z: F8 s$ k# N( p, Z
我无了解全部情况
8 [& C# {# w# B% P" B' r只喺听闻+目睹 不可尽信

已有(39)人评论

masato 发表于 2009-8-3 13:50:07 | 显示全部楼层
- -我无语 实在人命关天 消防员动作不慢不快的干啥啊
" R5 T2 M: X; y# J3 ^( ^( }! {" [! WPS:熊猫仔 我还以为你要成为史上第一只被人所知的烤熊猫了

Kiver 发表于 2009-8-3 14:23:08 | 显示全部楼层
琴晚凌晨点半- ~" D. s5 g1 j! D6 R2 H( y* t7 R$ h
我喺度煲紧黄金勇者
# L$ b: w7 N  {0 ]" s9 F突然闻到d烧焦嘅烟味
4 G8 }" S* o# R- O! O6 p# F以为部机出事啦
) b+ u  h1 |0 ^8 Y* \3 E; Y, N检查过又咩事都无6 o& M3 q! n4 n
于是继续煲9 L- `6 _6 N( m8 t% i
过左一阵听到阳台下面嘅街道有d嘈0 c" _- j; |5 ^8 b, [! h( ^! z
以为喺抢劫
) i* n: c7 B- L7 X0 d不以为然5 [1 N" s, E: Z4 p8 N5 d! |5 [
过左一阵我出厅
. ]; u1 R7 t, l, Z$ H' Z, w成个厅都喺烟8 n2 ?/ ^. B6 @2 Q* j+ @
于是就跑出门口 ..." Q. {" N3 o; x' ^0 f
熊猫仔 发表于 2009-8-3 13:03

- k% _9 z( k9 W9 M4 V# g* h/ P& p6 w3 y0 ]8 M5 b9 u
熊猫最近身边很多事情发生呢~~~

Kiver 发表于 2009-8-3 14:28:16 | 显示全部楼层
琴晚凌晨点半
* F5 q/ D/ I% S我喺度煲紧黄金勇者& [  f" [7 {4 w2 b4 k9 u
突然闻到d烧焦嘅烟味
) d: m9 Y# ~$ \. k! O7 f* U4 u以为部机出事啦
% I2 B) U0 r5 M7 j检查过又咩事都无1 i( v* f1 ~& P& ^  F
于是继续煲1 k- l5 g3 v1 w8 h, `
过左一阵听到阳台下面嘅街道有d嘈
% ~0 l" Y& u0 n) h! F& ?- l以为喺抢劫
) }( Z; J( R: x& Y# x( C( ^不以为然
, F& W2 ^9 s% [) a过左一阵我出厅0 c3 ?! {" m9 a" i4 O( c- Y2 @
成个厅都喺烟/ E- I- S0 c( I+ v9 A8 @& z( S: K9 Z
于是就跑出门口 ...: |! O- s) G7 u5 G
熊猫仔 发表于 2009-8-3 13:03
- l" Q" Z. ^: D& {# y
7 m7 K0 V/ G/ o
熊猫应该深入一层
9 q& A! Q9 f& h* u8 `  M: h
$ L0 E: h/ ~# g! ~做实地的战地记者! a2 z6 y/ p1 b% A' S
6 e- V) R3 `$ a- ~& D
为我地报道更真实的一面~~~

masato 发表于 2009-8-3 14:55:25 | 显示全部楼层
熊猫应该深入一层5 W4 o9 x; l0 b; [; j: g3 {  X
4 G* M' m+ B- U7 @
做实地的战地记者
- ?- Y, s9 b6 V& y
$ `. i; H. G' S2 _% a& C为我地报道更真实的一面~~~; `+ w+ Y) ?2 u7 F- S$ c
Kiver 发表于 2009-8-3 14:28
/ u1 c1 h% |( y3 z; W6 s
估计可能记者变不成 会变烩熊猫   还是自个保命的好

masato 发表于 2009-8-3 14:57:40 | 显示全部楼层
熊猫应该深入一层' n( p0 e  W& s9 l& z
! Q+ |+ q- u4 U
做实地的战地记者6 W3 H8 K# U. P, _* h' e6 m) T
, d' f& q  K( B: H& t
0 y5 h4 }5 i: U# _Kiver 发表于 2009-8-3 14:28
! D" j* L, ?2 u
估计可能记者变不成 会变烩熊猫   还是自个保命的好

hof123 发表于 2009-8-3 15:01:48 | 显示全部楼层
好犀利啊..

ykcheung 发表于 2009-8-3 15:04:49 | 显示全部楼层
熊貓仔是我國的國寶,火災都要彈開.

熊猫仔 发表于 2009-8-3 15:16:24 | 显示全部楼层
- -我无语 实在人命关天 消防员动作不慢不快的干啥啊
9 L- \, v  d# DPS:熊猫仔 我还以为你要成为史上第一只被人所知的烤熊猫了, Y2 u$ h4 a6 c
masato 发表于 2009-8-3 13:50

" n- a+ s* d9 Q! F) z! w! [  G. z
' o8 ~) e6 E1 w( d8 U2 H$ l: P
$ l  u3 M0 o, k! G0 T. K平安大吉,百无禁忌!!!

熊猫仔 发表于 2009-8-3 15:17:19 | 显示全部楼层
熊猫应该深入一层
, J" w* L0 S. H( x; x
+ g( {4 q, Y  o* }4 H7 I做实地的战地记者
; \. I9 x; ^% Y0 |" X/ w! ]/ F3 ~2 r. H* t7 d
, C8 @5 Y, E/ h7 D+ H- ?* L% rKiver 发表于 2009-8-3 14:28
5 M5 g: a' b2 N+ s; H; z( B

: n2 S7 J/ L- M  w! f安全为上!!!

kwanyeung 发表于 2009-8-3 15:27:11 | 显示全部楼层
熊貓永遠都咁好彩嘅?@@ 得閒講下6合彩號碼比我聽。。

熊猫仔 发表于 2009-8-3 15:39:47 | 显示全部楼层
熊貓永遠都咁好彩嘅?@@ 得閒講下6合彩號碼比我聽。。
- p) e: F9 f8 c/ G: k* Z; l6 bkwanyeung 发表于 2009-8-3 15:27

: \* c" @/ M$ {7 f5 O( e: B( C# I/ b7 m& R
平平淡淡才是真~!!!

1234下一页