带有欧洲气息噶动漫 Rozen Maiden

蕾米莉亚 发布于2006-6-27 23:58 2710 次浏览 47 位用户参与讨论   [复制分享主题]

<br/><p><br/><font size="4">蔷薇少女,我睇完之后想推荐一下噶动漫</font></p><p><font size="4">同魔剑美神一样,蔷薇少女故事剧情都系取材于西方,欧洲文化,不过一个系神话,一个就系取材于文化背景.</font></p><p><font size="4">我记得以前好似睇过书记载过欧洲果边某个世纪曾经非常沉迷于制作人形(人偶),目标就系制作出接近人噶完美人形.</font></p><p><font size="4">某D出自名师手下噶人形,甚至带有诅咒力量,夜晚自己会动,会为拥有呢D人形噶主人带来灾难(好似).</font></p><p><font size="4">蔷薇少女描述噶故事就系6个蔷薇人形,系果个时期某个名师手下噶为了成为被成为爱丽丝噶完美人形噶失败作品,</font></p><p><font size="4">每个蔷薇少女都有一个蔷薇圣母.当其中一个蔷薇少女能够收集齐全部噶圣母就可以成为爱丽丝.收集噶方法就系互相战斗,</font></p><p><font size="4">里边成为 爱丽丝游戏 ,失去蔷薇圣母噶蔷薇少女会变翻普通噶人形.</font></p><p><font size="4">呢出野噶第2季噶结局我觉得5好,苍星石同雏梅噶蔷薇圣母比只死人兔仔罗走左,好5开心.... 个男猪脚又废废地.....</font></p><p><font size="4">希望有第3季,苍星石同雏梅会好翻</font></p><p><font size="4">果个罗真(人形制作者)好有问题,无端端要距地6姐妹打生打死,就系为左实现果个罗真噶制作出完美人形爱丽丝噶愿望..</font></p><p><font size="4">东方萃梦想里边有一个操纵人形噶 七色人形使い---爱丽丝·玛格特罗依德,呢出野里边噶完美人形噶名又系叫爱丽丝,</font></p><p><font size="4">5通完美的人形就等于人类??</font></p><p><font size="4">日本好似比较少有欧洲方面题材噶动漫,所以我将魔剑美神同蔷薇少女都收藏左.期待第3季中</font></p><p><font size="4"></font></p>% ^( r& T8 R& y! d) N/ h

/ c7 {( i$ E# d

已有(47)人评论

kiraljq 发表于 2006-6-29 04:03:52 | 显示全部楼层
<div class="msgheader">QUOTE:</div><div class="msgborder"><b>以下是引用<i>蕾米莉亚</i>在2006-6-28 17:50:30的发言:</b><br/><p>变成左液晶显示器讨论区</p></div><p>楼主~~so sorry~~~ </p><p>唔小心踩过界~~~</p>
Laputa81 发表于 2006-6-29 04:42:07 | 显示全部楼层
<div class="msgheader">QUOTE:</div><div class="msgborder"><b>以下是引用<i>蕾米莉亚</i>在2006-6-28 20:02:34的发言:</b><br/>吹水无罪,理解万岁</div><p>讲D字细只讲嗄讲嗄就讲咗去显示器个度嘞!!!!</p>
kiraljq 发表于 2006-6-29 04:50:06 | 显示全部楼层
<div class="msgheader">QUOTE:</div><div class="msgborder"><b>以下是引用<i>蕾米莉亚</i>在2006-6-28 20:02:34的发言:</b><br/>吹水无罪,理解万岁</div><p>金石良言</p>
蕾米莉亚 发表于 2006-6-28 00:00:45 | 显示全部楼层
<pre>主题曲,片尾曲都系带有欧洲舞曲特点噶歌,都几好听,而且好佩服唱果个,因为只歌好快....</pre>
Laputa81 发表于 2006-6-28 00:02:50 | 显示全部楼层
楼主你搞到D字咁细只睇得好辛苦啊!!!!!!
kiraljq 发表于 2006-6-28 00:07:43 | 显示全部楼层
<div class="msgheader">QUOTE:</div><div class="msgborder"><b>以下是引用<i>Laputa81</i>在2006-6-27 16:02:50的发言:</b><br/>楼主你搞到D字咁细只睇得好辛苦啊!!!!!!</div><p>晕咯晕咯~~我对眼就快粘埋一齐咯~~</p>
kaho123 发表于 2006-6-28 01:08:32 | 显示全部楼层
呢套我都有看,,<br/>畫風較特別...內容亦少有<br/>主題曲跟OP畫面的配合,,\令人產生一種緊張情節的感覺
蕾米莉亚 发表于 2006-6-28 02:10:48 | 显示全部楼层
<pre>D字细???</pre>
蕾米莉亚 发表于 2006-6-28 02:14:20 | 显示全部楼层
<pre>我睇落去D字5细啊......</pre><pre>我改改,,,</pre>
Laputa81 发表于 2006-6-28 04:09:17 | 显示全部楼层
<div class="msgheader">QUOTE:</div><div class="msgborder"><b>以下是引用<i>蕾米莉亚</i>在2006-6-27 18:14:20的发言:</b><br/><pre>我睇落去D字5细啊......</pre><pre>我改改,,,</pre></div><p>楼主喺唔喺用19寸显示器咖??? </p><p>我地睇落真喺好细只咖咋·······</p>
蕾米莉亚 发表于 2006-6-28 05:10:28 | 显示全部楼层
<pre>19寸.......</pre><pre>边有甘大啊???</pre>
1234下一页