[生活智能] MP4如何加载字幕

kyo1983 发布于2010-11-11 11:00 3912 次浏览 35 位用户参与讨论     [复制分享主题]
一般下载既都系.AVI + .SUB字幕,然后我用格式工厂转成MP4,想问下,到时我用MP4播放器或者手机睇既时候如何加载字幕呢?好似用翻以前个个.sub字幕唔得的,唔知道系未要转换格式?各位大佬指点下啊

已有(35)人评论

基拉杰特 发表于 2010-11-11 11:04:54 | 显示全部楼层
没用手机看过不清楚

chrisrex 发表于 2010-11-11 11:07:17 | 显示全部楼层
本帖最后由 chrisrex 于 2010-11-11 11:10 编辑 7 _. R6 f6 P: {' B  Q
+ t0 v0 g3 B8 M: q/ |# \) j- `
手机加载字幕咁高级............睇来要压嗰时将字幕都压上去

kyo1983 发表于 2010-11-11 11:28:35 | 显示全部楼层
手机加载字幕咁高级............睇来要压嗰时将字幕都压上去6 c  P' V3 K# A& \' @
chrisrex 发表于 2010-11-11 11:07

, s1 ~' V" k& ~" H% ]6 O% y4 J
6 w; N5 Y! V, Q/ x  Q0 Z5 s/ [
) X  H6 f% {& q- D    我既理解都系,但系具体唔知道点操作

漫步雲端 发表于 2010-11-11 12:11:02 | 显示全部楼层
用格式工厂转MP4時順便將字幕內嵌入去就得啦

Ace0210 发表于 2010-11-11 12:20:52 | 显示全部楼层
封裝完再轉mp4
, t" h0 L0 P7 `7 |$ g( J得唔得架?

maplep 发表于 2010-11-11 12:27:18 | 显示全部楼层
用yamb...

zsl198602 发表于 2010-11-11 14:12:18 | 显示全部楼层
理论上应该同字幕一起转

kyo1983 发表于 2010-11-11 14:14:39 | 显示全部楼层
用格式工厂转MP4時順便將字幕內嵌入去就得啦5 b5 f% D- y* [: c9 N: C, ~3 U
漫步雲端 发表于 2010-11-11 12:11

2 V$ B/ Q4 S1 L( g% C# {% G9 [" ^' A5 R3 a

$ G4 ?! {8 d1 J. L" `1 g# L    具体要点样操作啊?

ttsti 发表于 2010-11-11 14:41:56 | 显示全部楼层
可以外挂但只支持SRT!

漫步雲端 发表于 2010-11-11 14:52:27 | 显示全部楼层
具体要点样操作啊?
+ y9 r8 n. X9 g1 Ikyo1983 发表于 2010-11-11 14:14
/ c/ K% Z7 A# o2 H; ]& j% Y: |

4 ?) s. H+ ]4 o. P, C+ T- |  P% M3 W5 b4 e9 T: v# H( R. `3 u( G

" O' e  @$ |; @9 h- p# \輸出配置
* y4 o7 s0 c  H6 z9 a% U& _- w 1.jpg 8 }5 X. H$ H& \6 G
附加字幕
. N% a  Y( Q$ x4 ~- ^* Z 2.jpg

kyo1983 发表于 2010-11-11 16:35:30 | 显示全部楼层
輸出配置! M0 u/ C0 f* ^7 I  r4 I+ O" ?  Y
: V- q( j- o7 t+ A
附加字幕
1 x. ~" g* p% x4 Z+ N+ E7 k% b1 b漫步雲端 发表于 2010-11-11 14:52

( Y# U5 n% C' ?) b; {! F
$ [( B% x) U  Y, w; ~# _* a- \: {" Y7 w! _! H3 `- T/ ^/ B- ^( D+ Y
    哦,明白晒,唔该漫步云端。。

123下一页