[每日闲聊] 【转】<富士康下>改编新词,香港填词人-梁栢堅

熊猫仔 发布于2010-5-28 16:48 1404 次浏览 29 位用户参与讨论     [复制分享主题]
. @* X1 u! m4 |4 R/ W- e  e: D

" I1 m$ z$ J: Q- A2 B7 y* ehttp://www.tudou.com/programs/view/H4ImM3aLRig/: {* W* R: U5 F# u. }
/ @! m- M& I% n) M8 Y* ?, A
<富士康下> % U7 {; J6 P) R9 Q. n) s- W% }' |
(粵語原曲富士山下)
9 w* x' z8 y" Z+ @" _* l
7 j2 o) T( t, T( _6 U# T& ?勞動節不要說穿 . i% _. m* J6 D. w& ~# x
謊話總會拆穿
- l6 b7 ^0 b. a& w高空一躍可會令你更心酸
: F$ E5 g/ {5 \, {( `; L, Y+ j+ Y人在世間無溫暖
/ C# k- k% Q. i6 I8 W- T7 R+ y廠方怎麼規勸 + H6 H( \# O2 f) S7 w
官腔一臉三鞠躬只會護短 . @. G1 I. F* O9 J. N
人活到幾歲算短 5 S9 h8 H$ F9 Z. c! r+ L
開工只有更短 : ]0 g) e& `+ h
歸西只要一兩步誰能預算 ' ?5 v3 }$ q6 ?% ~, L# |* s
忘掉我跟你恩怨
7 x+ A. u! I; ?9 P" G. L( h公關玩了幾轉
# g# }1 R5 C) f訪深之旅一遭比一跳遙遠
- N' Y% x# B6 }4 @8 ]$ A/ A* I, r7 E: B1 n
誰都只得那雙手
2 p) ~: X5 K- n4 W+ U要工作入場就戴手扣 / u! w0 E* I+ P" J) U# f- ^
你一到工廠開工已經折壽 8 ?: z1 Y' R, P. m8 g# }
人肉像企業物流
9 @' |7 y. N9 {+ {3 \4 f0 q窮人為生活斷頭 / i5 W" H) ~8 u- Y: j) {& P
誰人求秒殺到富士康即有
, x0 R9 F# i' m8 ?; y0 }8 }何不把悲哀感覺假設是來自你虛構
0 \# V' |% \* n7 N" L, g你想跳樓請跳一切都照舊 4 T$ w" `) c7 p4 ]( _; R2 X6 m
文明在企業大樓 : H& M+ |2 D* D% D5 [' j/ c
人人被屈辱被蒙羞 7 S% `7 V! r5 f* r" w
我絕不罕有 ! q! Z( U1 B) u
你番工番夠一周 5 ^3 |9 i) d* }1 M/ a* s9 f8 E
你便化烏有

已有(29)人评论

熊猫仔 发表于 2010-5-28 16:51:07 | 显示全部楼层
已经13个...真喺唔知呢间公司发生咩事,应该都唔多干净啦~~~5 ?0 s5 ~( D# u: q7 B
最无奈喺前排广工个毕业生,签左富士康就醉酒失足堕楼,未去做先出事...

基拉杰特 发表于 2010-5-28 16:55:08 | 显示全部楼层
已经13个...真喺唔知呢间公司发生咩事,应该都唔多干净啦~~~
- ^7 B: a0 {& O- s+ G/ C最无奈喺前排广工个毕业生,签左富士康就醉酒 ...
1 _) W. r+ x) c1 x7 x% V$ j熊猫仔 发表于 2010-5-28 16:51

f: }, Z( b" j/ g8 `. u6 \! z# L, T# F
! O. w& X+ I1 O8 [9 I9 |
    醉酒失足你会信吗?自杀的人没一个去查过原因就说是自杀,鬼信有人会自己捅自己几刀然后翻过栏杆自杀!

基拉杰特 发表于 2010-5-28 16:56:43 | 显示全部楼层
唱得好好听

ConvoyChan 发表于 2010-5-28 17:06:31 | 显示全部楼层
唱歌个都5错啊 改到超正D 歌词

基斯 发表于 2010-5-28 17:15:19 | 显示全部楼层
宜家中*央都非常关注哩单嘢,佢哋应该会续个个案调查清楚啩,唔好系唔系都话系自杀

基斯 发表于 2010-5-28 17:18:28 | 显示全部楼层
哩支歌应该比富士康做厂歌就真系Very good啦

漫步雲端 发表于 2010-5-28 17:23:07 | 显示全部楼层
呢间公司有鬼?接二连三咁跳
3 `& R' _- X3 H% y+ {% P$ M2 ?
* n: {: t0 }% \  ~2 g$ F( W真恐怖

moschino 发表于 2010-5-28 17:34:03 | 显示全部楼层
第六句“官腔”唱成“官枪”是故意的吗??

eegbook 发表于 2010-5-28 17:37:44 | 显示全部楼层
呢单野,简直要金田一出黎搞下啦。连环死人案。

tandong 发表于 2010-5-28 17:38:55 | 显示全部楼层
第六句“官腔”唱成“官枪”是故意的吗??
5 K# T# |1 T: d  y( m. B, y# @, R# D, xmoschino 发表于 2010-5-28 17:34
' s  n  t9 p7 Z4 }! g  l) e
, }( @" O8 J. v- P
; r  a  t7 r1 t8 o8 f1 T: @, c
    是煲冬瓜!

aubert22 发表于 2010-5-28 17:42:01 | 显示全部楼层
想知道边个唱嘅~

123下一页