[动漫讨论] 琴日买左本内地版海贼王漫画···

moschino 发布于2010-5-27 19:42 2497 次浏览 37 位用户参与讨论     [复制分享主题]
本帖最后由 moschino 于 2010-5-27 21:10 编辑 2 S9 `* K% t  U" ?- E' F
+ z+ H  v+ _- A7 [2 h! U+ E" M. O
琴日贪得意买左本one piece第一集嘅内地版,返嚟之后好奇对比下同台湾版翻译差几远,
; M. X  F/ d, m. o1 s" g* D' l我都唔喺咁中意翻译成“航海王”,因为觉得航海同海贼根本好似两回事,航海俾人感觉好似去行船咁,
* d) D. E# Q' Z* [9 f+ Q4 c0 g. Gluffy想做海贼王,又翻译成想“海上之王”o(╯□╰)o,4 E2 u6 h4 h; }+ T; {: k

1 G0 Z' M7 l; T5 J2 C$ D8 y3 g) V8 N; X2 l; O8 I

6 a- ]0 P# }. }* w; E' H7 P( L' K- w7 ~
最重要嘅喺居然对部分图片修改左, 难道又怕教坏祖国未来小花朵??但我觉得D小花朵只会睇喜洋洋蓝猫之类/ Q' F0 @1 R$ ~0 f# q* M7 A
内地版
3 Q+ m$ x% o/ j7 Z ; J! [( j: @( I  T8 n$ |6 S
日文版
# M, w2 S2 W( j) ?; N9 p' E' Y
2 w; R# Q# ]8 G/ C" h! I台湾版+ q  j" Z) k( P( ]
+ [/ w+ x9 K7 i* G3 W

$ n9 g& \1 _' |" i5 A6 n附送一张恶搞图···
. {+ N$ i* i2 S7 c: ~. e/ f# @

已有(37)人评论

happyh2h 发表于 2010-5-27 19:45:05 | 显示全部楼层
原来内地版还有这样被和谐的地方啊,我找找N年前买的D版看看!

基拉杰特 发表于 2010-5-27 20:03:17 | 显示全部楼层
什么都和谐

moschino 发表于 2010-5-27 21:11:25 | 显示全部楼层
原来内地版还有这样被和谐的地方啊,我找找N年前买的D版看看!
- C* `6 O/ i4 o3 {& ohappyh2h 发表于 2010-5-27 19:45

% e' G( C5 y+ q$ l- ~: g. }6 \- K& g7 s: S, e
. W1 A% I2 o* H$ H4 N
    可能D版比较按返台湾版挂?

基斯 发表于 2010-5-27 21:33:15 | 显示全部楼层
和谐万岁

kental 发表于 2010-5-27 21:35:00 | 显示全部楼层
不嬲都支持台湾或者港版的而已;不过台湾版虽然翻译好少少,但系都系有好多地方省略左应有噶也;有时在线睇个D汉化噶仲好D

kevinchan 发表于 2010-5-27 21:46:17 | 显示全部楼层
反正任何好嘢嚟到国内都会变成劣质产品

ConvoyChan 发表于 2010-5-27 21:51:56 | 显示全部楼层
和谐系天朝特色的说。。。。。所以话原版最好 乜都系

batuu 发表于 2010-5-27 22:09:49 | 显示全部楼层
講笑咩??航海王...整到ONE PIECE CHEAP曬.....

masato 发表于 2010-5-27 23:32:10 | 显示全部楼层
- -这还是悲剧 我买了一本漫画 第五和第四搞错了呢

aaron81 发表于 2010-5-28 00:16:26 | 显示全部楼层
不是吧,我以为电视有剪截,连漫画书都有改,无野好讲~

kenhai74 发表于 2010-5-28 07:08:19 | 显示全部楼层
喺中国就一定会禁样嘎嘞,见怪无怪囖,楼主最后果张图真喺有意思,真喺与时俱进啵!

1234下一页