[其它更多] 关于论坛帖子的“附加乱码”问题

GavinDX 发布于2010-3-22 18:21 2295 次浏览 15 位用户参与讨论   [复制分享主题]
其实我想提呢个问题好耐,论坛发嘅帖子,都会自动为每段文字添加乱码。# `& v: i7 p9 Q% a" o3 |
我唔知呢个举措究竟系为左避开搜索引擎定系乜,反正咁搞发,搞到我想复制一段文字来保存都唔得,文字少D都仲可以自己慢慢对照去手动删除D乱码,但多文字嘅话简直就令人痴线。
5 x. ~% `0 v6 J- b7 i
" a! W9 O# n! }, L9 v所以希望论坛取消呢个做法。

已有(15)人评论

maplep 发表于 2010-3-22 18:48:13 | 显示全部楼层
2 ^* C) I9 ^/ ^) [* |9 o/ k1 _; B+ N* B) U
恩,不知为什么有些BT附件的字会变乱码,那附件的字是E文的,既然都会变乱码!!

GavinDX 发表于 2010-3-22 19:07:29 | 显示全部楼层
恩,不知为什么有些BT附件的字会变乱码,那附件的字是E文的,既然都会变乱码!!
0 \) j# V, L: @2 W# Ymaplep 发表于 2010-3-22 18:48

" X& h+ r! n  e# l! s你唔解左我意思,我系指“正文”嘅文字,你试下复制任何一条帖嘅文字你就会发现论坛会自动添加左好多乱码。

kevinchan 发表于 2010-3-22 20:01:23 | 显示全部楼层
那些应该是防复制乱码,好多论坛都有!2 D4 z  I" N2 w4 E
虽然觉得有点烦,但我就保持中立,即係有无都得

GavinDX 发表于 2010-3-22 21:05:27 | 显示全部楼层
那些应该是防复制乱码,好多论坛都有!
; ^/ g0 w, ]) B! K# q+ i# l- T虽然觉得有点烦,但我就保持中立,即係有无都得; q" `0 p$ u. l) ^
kevinchan 发表于 2010-3-22 20:01

# c) h- i! w/ B! A+ j  ^加左呢D乱码落去真系非常不便,想复制一段文字或者系动画剧情简介或者歌词之类保存都唔得。

help6288 发表于 2010-3-22 21:41:34 | 显示全部楼层
今日第一次见到乱码-.-

chrisrex 发表于 2010-3-23 00:04:57 | 显示全部楼层
其实呢啲乱码有几多都冇问题咖,我个人做法系粘贴落word度,再用条件搜索高亮晒乱码区域,再一个delete就冇晒乱码嘞~~咁算唔算系技术帖啊?~~

kevinchan 发表于 2010-3-23 00:12:28 | 显示全部楼层
其实呢啲乱码有几多都冇问题咖,我个人做法系粘贴落word度,再用条件搜索高亮晒乱码区域,再一个delete就冇晒乱 ...+ [; J- K. f/ g
chrisrex 发表于 2010-3-23 00:04
我哋版主直接编辑内容,就可以避开“附加乱码”了

chrisrex 发表于 2010-3-23 00:30:13 | 显示全部楼层
我哋版主直接编辑内容,就可以避开“附加乱码”了
7 b' |/ G0 p& A3 E8 ~# Kkevinchan 发表于 2010-3-23 12:12 AM

% p) G7 R. M6 o# i: A$ y$ p* P3 a/ W

2 A6 i  N% U2 s- o* A/ Q) ?    冇办法,级数唔同~你很~~~

GavinDX 发表于 2010-3-23 09:25:46 | 显示全部楼层
其实呢啲乱码有几多都冇问题咖,我个人做法系粘贴落word度,再用条件搜索高亮晒乱码区域,再一个delete就冇晒乱 ...& A/ v, R0 @7 J: u
chrisrex 发表于 2010-3-23 00:04
3 A0 F4 j, z% g& }# N
你用咩关键字去搜索?D乱码内容根本唔系固定嘅,就算用正则表达式恐怕都搞唔掂。

chrisrex 发表于 2010-3-23 09:39:42 | 显示全部楼层
你用咩关键字去搜索?D乱码内容根本唔系固定嘅,就算用正则表达式恐怕都搞唔掂。
3 a+ s: z6 e, FGavinDX 发表于 2010-3-23 09:25 AM

) R2 J* H# z  p/ }4 ^' L
& {4 t$ c1 z* o( Z
9 A* |  K7 F! z4 a5 v    就系用设定字体为1的条件,一搜索就会高亮全部乱码,再delete就得嘞~~

chrisrex 发表于 2010-3-23 09:40:56 | 显示全部楼层
" h& E' G% Q* \GavinDX 发表于 2010-3-23 09:25 AM

8 V: b0 g; \9 T/ {" p; b7 S2 ]. }* B
0 q- y) L/ x- E$ h) K
    就系用字体为1嘅条件嚟搜索,就会高亮全部"附加乱码",再delete就得咗~~

12下一页