跳转到指定楼层   *输入需要访问的楼层直接跳转

[版务建议] 關於搜索嘅建議。。

kwanyeung 发布于2009-11-14 16:33 1471 次浏览 6 位用户参与讨论   [复制分享主题]
搜索用繁體只能搜到繁體嘅結果,搜索用簡體只能搜到簡體嘅結果。好麻煩同埋容易錯失精華。。
) ]4 `  t; B5 \8 l& F/ V2 E' E: ]
2 _2 t% q# e5 I! B) j8 q4 z5 o+ N如果無論打繁體或者簡體都搜到同樣結果就好啦。。。
! C( v$ K$ A* T/ `. M0 O5 ?  ^/ |5 C- C" R* j/ B
唔知有冇辦法實行呢?

已有(6)人评论

aubert22 发表于 2009-11-14 17:31:59 | 显示全部楼层
我平时搜索都系简繁都搜一次嘅~

kevinchan 发表于 2009-11-14 22:46:06 | 显示全部楼层
我平时搜索都系简繁都搜一次嘅~+ w" N8 ^4 z1 ^. H6 \5 s1 C) O
aubert-22 发表于 2009-11-14 17:31
我都係一样!仲有係dotmu都係咁情况

Kiver 发表于 2009-11-14 23:28:16 | 显示全部楼层
搜索用繁體只能搜到繁體嘅結果,搜索用簡體只能搜到簡體嘅結果。好麻煩同埋容易錯失精華。。1 z1 q$ M% l1 l1 o8 g
. |( a! v! [- R1 R, X6 P6 Z* z( R' a
如果無論打繁體或者簡體都搜到同樣結果就好啦。。。
; i/ m! y3 _0 g, A0 m) v' C4 Y3 R& [8 T. G1 _
唔知有冇辦法實行呢?
9 s5 a7 D& A. v" Mkwanyeung 发表于 2009-11-14 16:33

; \/ ^! i% k4 y4 V9 N
3 _# b) C# L8 D( w2 q这个建议是好
& r+ p* p3 m7 u: L9 }) _. _0 f  L  i但现在这个技术主要还是掌握在百度和GOOGLE手上~~* i( b" H/ b' }6 J) E

" r! n/ B9 ~3 y) U  b, b! J因为他们的ASCII编码与16位码是不一样的
5 z; F) z& l4 l4 M0 i所以系统未必能够准解识别

kwanyeung 发表于 2009-11-15 07:49:56 | 显示全部楼层
咁真係可惜啦。。。9 w( v3 X- @' z8 v
如果好似土豆咁將繁體轉簡體又唔係幾好。只能搜到簡體結果。。
4 I( W! x. {& S, T+ A叫人統一用簡體或者繁體又唔可能。。3 {: _% V5 j3 i1 s& W

: {) L8 p; M" d& R) H3 O1 Y5 _睇黎暫時都係繁簡搜2次算了。曬多一星夢=[

billiard 发表于 2009-11-25 10:41:59 | 显示全部楼层
一般热门资源好少会被错过。

ConvoyChan 发表于 2009-12-31 13:47:58 | 显示全部楼层
原来我个问题有人提过了。。。