[动漫讨论] 刚刚睇完凉宫第9集~~ 好好

johanz 发布于2009-5-17 22:05 1928 次浏览 26 位用户参与讨论   [复制分享主题]
果3分钟真系笑死~~  好正
/ K# z2 g; {8 t! L果然系粤语版适合广州人睇啊    4 F9 R. F3 J, A) D2 h; f( T" v
日版既话只能一句一句睇字幕解释
& P7 c& N+ Q* V# Z- q; G/ C完全没有共鸣~~
* A0 u4 ]! p( Z- u8 d, t% [4 Y. y" d- ]% }2 h
以下内容转自 SOS动漫社团; ^  Z6 T$ N; Z# Q! I
http://www.sosg.net/topic_278038_1_1.html
( k0 t0 u( R+ }内容为果3分钟既台词# F" X( u) e; X! d5 O# `& [' l
大家最中意边几句??1 O( I+ x8 ]$ b8 S5 L/ F
本人对几句最有爱(按出现顺序):
! ^/ o" y. h  H1 你呢個女人, TAMAMA衝擊波, B; t" I1 ?) y" `
2 蘊藏住星之力量既鎖匙, 請起我面前顯示你既力量, 契約之下, 小櫻命令你立即, 解除封印
7 }0 P! I# a, k* y3 你個死白痴, 個腦裝屎架
4 ?% O0 x" d0 V# U- ~4 今晚既天氣報告完喇, 多謝收睇, 拜拜
, [# `" T7 u1 K2 d: [  G8 h6 H
0 q; ?( C$ ^: Y+ u以下对白内容:" i' B! T. y8 T
非常烂对白 第8幕$ J( O; Q5 g" z/ Q" B
顾问及监修:简舰长6 T) a& J) X  J4 d+ |# h5 w) |
翻譯及撰稿:Rebecca Chu
0 O& x# H/ X8 @) l改稿及導配:聰聰217 d3 v0 v" S5 k+ D* W% J; n7 B
特别感谢声色艺直播室' B; @) b' i. _# D
现在开始彩排!(注释0)) O1 i- x! Z7 ^0 Y0 V- h
7 X$ J; Z- w, m) S% n/ W
======================================
( l, |, |( b7 W, J8 C8 g以下粤语
: G) O9 y2 ~# T7 u0 F0 K======================================, D$ g# e8 F8 b: O1 H0 w( O% d

4 E3 M  Y; E) }& H6 M大雄 (多啦A夢)
; [* x) n: y6 \3 i& ]/ J小玉 (櫻桃小丸子)
* f. X7 J2 L& ?( I$ b& N4 F早晨呀, 小丸子 (櫻桃小丸子); P% Z4 K# E3 |( x" c6 e0 M
冬. . . 冬樹同學 (Keroro軍曹)
. s3 K& }4 t- s你呢個女人, TAMAMA衝擊波 (Keroro軍曹)4 o* ~. B1 y# W7 J5 [# }9 Q
又仲咩呀, 傻瓜青蛙 (Keroro軍曹)/ R$ ?5 d) X0 q
數碼之魂, 充值 (數碼暴龍DS)4 c  L0 b: y/ A  e9 x
迦奧獸 我地就係奧運 (數碼暴龍DS)
9 B7 B8 F) [/ _; b+ @4 H我 就係高達 (機動戰士)
% n/ ~' r3 L* T忽然之間, 唔知發生咩事變成咁, D卡片技術拍的住(涼宮春日的憂鬱)
( h: u6 R: o' P9 {. bCUT呀 CUT呀 (涼宮春日的憂鬱)
4 b. v4 w: `2 @9 b& L/ n比利卡 比利那那 伸展魔力 (小魔女doremi)9 a* l  x2 i8 Q# [- ~/ f6 R2 u( R$ p
派派幫幫 優美魔力 (小魔女doremi)- Z3 }) E4 Z1 u
巴美露古拉露古 高強魔力 (小魔女doremi) & W9 i* }  Y' ^9 U* f
魔法舞台陣 (小魔女doremi)
3 l) f/ A( M1 f6 E弊啦, 個監事器香左 (馬沙之反擊)(注:0093夏亚的逆袭,夏亚的台词)# r+ J& }: G* O  I; J& l% R) @$ w
我係呢個世上最不幸既美少女呀(小魔女doremi)
( Y$ m8 S. C3 {0 U9 u) a, u9 j無錯呢喵 (寵物小精靈)
# g2 O% Y2 r) z  k巴嘰啦巴 (Q太郎)
) ^: z% {! y& V. x+ R6 g閃耀啦, 元素四葉草, JUICY (俏皮劍俠小紅帽), U! f# F) Q+ @/ O" m0 A/ {0 B* a
個肚饑到扁曬喇, 扁曬喇 (俏皮劍俠小紅帽)8 v# M4 P- F+ W# g$ x" t6 ]
係~薯仔炆豬肉呀? (俏皮劍俠小紅帽)
' d+ J: b+ A0 N) F7 V2 ^紅豆沙, 綠豆沙, 點紅點綠跨啦啦 (小魔女得意妹)
1 W0 Y- w2 F8 f4 [( r3 X雪沙雪沙旋 朱古力旋 (魔界女王候補生)
0 _% H& v2 o. t! A嘩, 好多野食呀嘰 (貯金大冒險)
/ U/ F2 w  y) d. j食番個靚飯先 (貯金大冒險)- k9 ]  p+ p2 q
啦啦啦啦啦啦啦啦 (兒歌12隻恐龍去野餐)
* c8 a& m# f2 W- wTAKE MY HEART, VERYMELON (魔法小神童加旋)
  @. b0 L( c! c3 U* l( S麻牛面丫唔該 (出前一丁)(注:某广告)
7 W" V4 ^9 M/ B- d4 ^0 ~2 p我的心靈, UNLOCK (守護蛋精靈)(注:守护甜心); G) s  x9 i2 Y. k  h  j
蘊藏住星之力量既鎖匙, 請起我面前顯示你既力量, 契約之下, 小櫻命令你立即, 解除封印 (百變小櫻 magic 咭): w' M0 d! D2 {7 I( |: }8 K
為左搵番小櫻公主既羽毛, 就算只有萬份之一既機會, 我都要打敗你, 星史狼先生(翼之奇幻旅程)(注:tsubasa?)+ {2 W" D# ~8 `( e& m3 M( i% z1 J
等我同你埋單啦 (幽遊白書)
3 A9 h; k. X0 h8 c) R1 ]6 u撞鬼你黎牙, 死人幽助 (幽遊白書)4 F2 T) R  M( a* h" @
你個死白痴, 個腦裝屎架 (###S#笔记)7 j/ o& J8 H3 U$ \7 X: X2 F/ K1 u" W
牙哈哈, 黃啟昌, 一字馬 (衝鋒21)(注:光速蒙面侠21,另见注释2)+ a& Y4 L  a0 H: ?7 |
梁偉德, 呀唔係, 林友德你好野 (機動戰士高達)
, C- J( [6 o' Z我地係一體嫁, 阿銀係左眼, 新八係左腳, 而我係白血球呀(銀魂,神樂)
+ z: z5 p) S. W* ~2 y4 d% C朋友拉左屎你應該陪佢一齊拉 (銀魂26集,阿妙教新八救高仔)
, ^5 R0 B! I8 z* G+ W- L你副黑超好型呀, 仲有你副黑超好型呀, 加埋你副黑超好型呀, 最ARM緊係飲當比麗啦 (銀魂)0 W% X4 R0 H5 X
哎呀, 你個肥婆奶奶你話(貯金大冒險)(應該係城市獵人)
4 b+ `5 _8 J2 p$ F) |& W4 G5 n( k我唔係唔理佢地, 而只係等D男人儲夠錢先理佢地, 呢D叫循環再用(銀魂46集,阿音對投訴既解釋)
0 }- ^2 A/ d0 w. X  M5 H0 t我係醫生既太太 (怪醫黑傑克)+ K, G0 c' t$ L% j
花師奶成日都貪埋D小平宜 (我們這一家)% U4 l  i* w1 \- j) T" U
點解雪係白色, 因為係唔記得左自己係咩顏色(叛逆的魯魯修)
: C) ]5 z! N, _  N3 o叛逆的IdolM@ster, C2 (叛逆的魯魯修)(注:见注释1)
" ~9 X  C2 H, Y6 `9 P- ?/ S" k# p食住PIZZA睇好戲 (叛逆的魯魯修)$ x: l* o6 [) N
你宜家終於知道我既絕招恐怖大王攻擊係幾咁厲害幾咁恐怖呢 (貯金大冒險)5 O4 D1 h% J* U
眼部火焰炮 (滴骰孖妹)
7 c: t1 f) e# U# v5 |小爾光線 (動物橫町)5 y7 U$ B2 a; {) {  t0 u. _2 J
月冕飛擊 (美少女戰士)6 ^6 q. ^! a3 [+ a
皂泡紛飛 (美少女戰士)
- f% ^3 S% R3 d衝力射球 (足球小將)) ?2 z4 F7 M7 B, K: w
魔童叔叔, 唔好死呀 (龍珠)! a# S7 K" H" Z% _+ Q8 Q
LUCKY, COOKIE, 打到你變白痴 (行運超人)
( R! J1 X* @" |- N  C, Y* w1 b- C我唔記得曬喇, HAHAHAHAHA (???)' M% W6 ]* U, l& d+ Q6 B' n9 U8 n
呢個世界一定要變成黑暗, 所有企圖阻我既人, 全部都要死 (???)
, e8 I( g, l* y* d* |; E0 V' E別怪他, 別怪他 (我們這一家)' u" G. i* {' \% `9 D) B  d
想唔想ENCORE呀 (唱k小魚仙)
7 d" F3 E1 V' E7 o& c; l; N6 e好似有D偷工減料喎,最近山本監督做野好似求其左 (幸運星): X7 Q7 `4 ?8 ]* I! j; M
人人和藹笑呵呵, 幸福歡樂無囉嗦 (蠟筆小王國)
% G! G' m2 _9 X8 I6 l今晚既天氣報告完喇, 多謝收睇, 拜拜 (天氣報告)(注:对我来说,这个是最让人怀念的...注释3)

已有(26)人评论

ninaomu 发表于 2009-5-17 22:08:19 | 显示全部楼层
无错,粤语版自有佢嘅魅力

wjr5200 发表于 2009-5-17 22:34:24 | 显示全部楼层
本帖最后由 wjr5200 于 2009-5-17 22:37 编辑 / _* ?# O2 J: b0 n. l( ]* N7 @& i

+ p( _4 N: x$ ?2 V/ E5 Q" g, c呢断野好强,D配音好劲
. @! Q. p9 y' X; f1 X! {
9 {  b0 J+ g7 o4 l8 k& c) ]呢个都有   :麻牛面丫唔該 (出前一丁)(注:某广告)  E2

lovek 发表于 2009-5-18 00:01:25 | 显示全部楼层
...原版好似无...粤语未睇来...

sugarlee 发表于 2009-5-18 08:36:34 | 显示全部楼层
我一路都觉得是广东话版的配音够个瘾的啦,睇日版的成日都睇吾出个味道的~~~

jinguang 发表于 2009-5-18 08:37:11 | 显示全部楼层
第9集按正常顺序的话是最后一集了……

allywu 发表于 2009-5-18 10:24:39 | 显示全部楼层
系几正啵!TVB配音系几强

shun70204 发表于 2009-5-18 10:30:32 | 显示全部楼层
最中意当然是粤语的啊

mcnynbajay 发表于 2009-5-18 12:28:58 | 显示全部楼层
我就中意呢兩句:
/ n/ |$ J9 l4 o, [$ n等我同你埋單啦 (幽遊白書).-浦飯幽助
8 V! Q! k  ^: G# D撞鬼你黎牙, 死人幽助 (幽遊白書)-牡丹( k( a+ @1 M+ t8 j, H% [8 }/ @
可惜幽助唔系JIMMY所配
, V3 |, j5 I7 z: ^3 t0 I: P4 n# k4 U( U: I1 W  O
汗~~好似有D偷工減料喎,最近山本監督做野好似求其左 (幸運星): g5 h% ]6 a% ?4 |
-唔怪的甘熟了(幸運星第一集的ED有講到)~乜TVB都羅佐ATV播嘅幸運星嘅,估佢唔到~

johanz 发表于 2009-5-18 13:32:48 | 显示全部楼层
JIMMY吾做真系可惜 ~~. n$ r7 \* u4 |/ E
在TVB呼唤JIMMY

Anglelock 发表于 2009-5-18 14:52:48 | 显示全部楼层
呢锅真系睇到泪流满脸啦好耐都未试过笑到飙晒眼水,当时233状态MAX

GavinDX 发表于 2009-5-18 15:07:52 | 显示全部楼层
忽然之間, 唔知發生咩事變成咁, D卡片技術拍的住(涼宮春日的憂鬱) 9 _7 [0 d6 k  H7 [
johanz 发表于 2009-5-17 22:05

9 {! f' F3 j  b3 a3 _呢个写错左,应该系:D Cut片技术拍得住某电视台播嘅卡通。
. M+ V# V8 E: L9 t注意,系“Cut”,唔系“卡”。

123下一页