跳转到指定楼层   *输入需要访问的楼层直接跳转

[生活智能] 點解DVD RIP左出嚟會一條條線?

kwanyeung 发布于2009-3-1 16:26 1814 次浏览 19 位用户参与讨论   [复制分享主题]
發現唔關SOFTWARE事。* o  G7 y' k8 y
用個個軟件轉完出嚟都會有一條條線。正確啲講係未轉出嚟PREVIEW果時已經係咁。已經照足個設定,所以唔知點解會咁。(睇圖)
+ `8 O; }* s, B, s2 v
/ E; u6 ?6 c, D0 W+ K% X
/ y% o8 N! U) v5 }% R
但係我平時用MPC(暴風)播都唔會咁,但我當我用MEDIACODER PREVIEW OUTPUT 或者用FAIRUSE WIZARD 編輯條片果時已經係咁。有冇人知啊?6 V7 R$ [6 O- v! L$ {$ e
+ `2 n+ l" }+ _6 [' F& Y
如果解決唔到就分享唔到果幾隻DVD比大家睇,可惜啊。+ k# R4 G5 b6 `
) u+ W4 w$ [* ?. K" I* v( d5 ]# b

. D7 u, ^( H/ K[ 本帖最后由 kwanyeung 于 2009-3-2 10:00 编辑 ]

已有(19)人评论

aubert22 发表于 2009-3-1 18:08:31 | 显示全部楼层
我都想知~岩先用过下megui,唔识用,死弹出错误~好烦~

kwanyeung 发表于 2009-3-1 23:11:58 | 显示全部楼层
冇人識- -? 今次大獲- -

billiard 发表于 2009-3-1 23:39:48 | 显示全部楼层
楼主准备RIP边张碟啊

kwanyeung 发表于 2009-3-1 23:59:40 | 显示全部楼层
大把好野啦。之前喺口水動漫區講左。

aubert22 发表于 2009-3-2 11:54:33 | 显示全部楼层
关关FPS事嘎???

kwanyeung 发表于 2009-3-2 12:37:46 | 显示全部楼层
原帖由 aubert-22 于 2009-3-2 11:54 发表 ) x: y9 i! t/ n; B, h
关关FPS事嘎???
9 [6 ^% |1 }" S$ |! V, E! S
應該唔關。; _$ z& \) g! i/ p
好奇怪,我喺MEDIACODER勾選左use AviSynth for decoding if possible(可能時使用AviSynth來解碼), 畫面就會變番正常。) a" A3 N' n" j; r1 R& X
4 e, L) }+ U. {
但係就變左聲畫唔同步。我諗MEDIACODER喺DVDRIP都係未完善?又或者我有啲嘢做錯左。真係諗爆頭。
& z0 u# H) T& H8 l' q) |& _8 j7 D  A4 W3 Z
有成16套劇場版分享比大家㗎。- -

aubert22 发表于 2009-3-2 19:57:42 | 显示全部楼层
原帖由 kwanyeung 于 2009-3-2 12:37 发表
. D: J5 l  ]3 ?$ h) Q( V+ K( D! C
應該唔關。5 a# B" Z, y4 L2 D% r* e
好奇怪,我喺MEDIACODER勾選左use AviSynth for decoding if possible(可能時使用AviSynth來解碼), 畫面就會變番正常。
& B, `( \7 \6 B. o2 C9 F
. Y: l  Q) X, i8 g7 J但係就變左聲畫唔同步。我諗MEDIACODER喺DVDRIP都係未完善?又或者我有啲嘢做 ...

% F" p' j: E* g8 L尝试一下去D影视论坛发帖请教下D高手啊嘛~

seed22 发表于 2009-3-2 20:16:08 | 显示全部楼层
哗!的确有点惨不忍睹.& p* Y; r9 C* ^* W5 L4 g  d1 i
我其实也是个菜鸟,所以无法帮到kwanyeung兄了.' I* k& K6 v2 a: `6 g
: s, ^( x' x" g/ S

ngyan1600 发表于 2009-3-2 23:23:25 | 显示全部楼层
睇你用乜轉,先幫到你整相

rx-rider 发表于 2009-3-2 23:25:19 | 显示全部楼层
第1,和软件有关,第2, 和编码有关
8 X( e8 {+ u9 p* Q& |* T第3,碟的质量有关 。

kwanyeung 发表于 2009-3-3 01:30:25 | 显示全部楼层
軟件我試過2個唔同SOFTWARE都係咁。(MEDIACODER同FAIRUSEWIZARD)
1 K, w( h* p6 _4 c冇可能隻隻碟都有線。。
9 y" g4 O7 s, i7 M7 U1 Q/ i  c4 h" T; K; ?! y
唔通係編碼問題???有冇人教下我- -

12下一页