[管理投诉] 究竟咩野先系原创?

ferjemo 发布于2008-7-22 23:41 3637 次浏览 18 位用户参与讨论   [复制分享主题]
岩岩先发完"火影忍者",点知比人扣开好多分添...... $ d1 ?$ l0 v" i  I' O. Q

4 M# a3 C1 y! y6 ^4 t; P1 \首先,我甘样在度讲吾系为开钱,系为开自己有一D野一定要讲......, Q! n8 m3 f7 p+ j/ i0 V
: ?. ]6 z, p6 J5 {8 s
我想呢个论坛甘多位"高层"真系要好好甘样同我讲述一下米野先系原创, 等大家理解到个D最最最本质噶定义,吾好等大家下次又比人扣分......
; _: G* p' d( N3 R5 N( U' Q  B5 b1 V) [! Y
我自己无甘样噶能力去拿到第一手资源,甘样一拿到第二手资源,就即刻发出来比大家罗.之不过个个种子条名度有"BY鱼蛋论坛"甘噶字眼姐,就比人扣开分罗......个几幅图真系我自己一手一脚截出来咖.一共有18集甘多哦,我自己梗系林下边幅图先够代表性啦,甘就搞开我半个钟罗.....你地可以去睇下咖,每幅图我都有说明噶.都系自己整过噶......觉得自己甘认真发D野上来比大家,就比人扣开分哦,真系觉得好无奈...... 我承认,第一次我真系讲开大话,个个吾系原创来噶, (无面见人罗)但系今次真系我自己整出来咖.就算真系称吾上原创,甘样我无功都有劳啊嘛!0 a! D/ ?$ t& ?0 n

: m, Z) G: H0 \呢排好多人在度话呢个论坛好多限制,其实距地吾系在度讲呢个论坛D版规好严,细心林下丫,,其实系话你地在管理个阵时太情绪化,太主观......我林,呢D就系"理想化"噶结果.自己林住个论坛真系好好,不过现实生活中无可能甘顺利咖.总系有一D吾想发生噶野发生开......当理想与现实造成反差个阵时,甘样就会好憎D衰野噶罗......就好似我在学校做班长甘,自己总系好努力甘样去做,好想为个班做一D大贡献.其他人吾理解米算罗,仲话我扮野,话我吾识做哦......理想系好,不过实际吾同,周围噶人无可能个个都满足得到自己噶愿望,自己噶要求......所以,我地要去努力争取.努力改变......
+ j# X- `2 l- Z' W$ ?3 {0 D1 `; E
% k1 i& ]! N# T( f- F6 ~曾经有一个老师,距甘样同我讲:世界上最难学噶,就系"宽容"......
) z% {2 T9 U$ ?$ j! o2 K3 w8 K6 ^  k
5 ^4 z. h# D( z; T+ Q讲句俗语丫,吾好"一竹打死成船人","一竹打死成船人"对大家都吾好咖......虽然系打击左"不法分子",不过,甘样就连好噶人都杀死埋,自己将自己噶好路断送开......被现实打击个阵时,要冷静,相信呢个论坛度仲有好多好多热心噶人,距地系真心甘样为呢个论坛好.大家吾可以吾团结咖......吾团结,米比D衰人乘虚而入罗,你地话系吾系丫?' |8 _4 E( @9 m
+ ?/ t0 Z$ D5 S* \! D2 Q* p. c5 ^4 |
你地又试林下丫,呢排真系有好多好多衰人出现开,特别系在度添......有边次吾系你地版主一齐去同距议论咖?你地又见吾见到过有一班人自发组织同距地斗争丫?几个就实有噶,不多肯定吾多......大家都系怕讲错野,又比人扣分姐.我自己都系甘.吾系今次有事发生,我都吾会在呢度发个新贴噶罗......你地又试下林下,一开始点解要搞呢个"心声咨询台"丫?无非都系想同大家好好交流,打成一片姐...... 吾系咩?"今日留一线,他日好相见"呢句话你地都明噶啦......要比大家感觉到呢个论坛噶温暖,甘样先可以继续发展落去.我地需要粤漫,但系我地更需要精神上噶满足,感情上噶温暖...... 吾好比呢个论坛因为"粤语动漫"而令到人来,重要噶,要令呢度因为"温暖"而令到人来......呢D吾系你地开呢个论坛噶初衷咩?吾好放弃,吾好遗弃......
$ e" @5 V2 n$ U' Z/ B' T- I6 p
) ]+ O+ r& E+ A  e岩先我自己都打完字噶罗,不过吾觉意按开Ctrl+A搞到咩野都无晒丫. 呢次打噶系第二次,总觉得无第一次讲得甘好......不过我自己无得放弃,觉得呢番说话自己一定要讲.吾讲出来我会好吾舒服......之前D人讲噶野又吾系全错噶,之不过太偏激,太过吾比面你地罗......要记住,忠言,始终都系逆耳咖......
) a* d/ R* a6 l
+ o! X% d, [) V8 f( J今日讲开好多,家下觉得好舒服罗......岩先有咩得罪晒,请见谅......& {6 \0 x, d  q) p' y
最后,
4 b0 F. Q& F- g: B& o3 B祝:
# i* Z* W, c1 c0 }- z      粤漫社一直兴旺落去!

已有(18)人评论

yjb338 发表于 2008-7-23 00:20:42 | 显示全部楼层
好长篇啊!看到眼都花,楼主都算苦心一片咯!你所说的问题,以前都出现过.
3 |1 s. k" i5 K2 |+ _& m% p& @' r* |$ c果张贴虽然是楼主精心制作,但係种子吾系,资源吾系.所以只能係转贴!(只係算我个人的意见)
; A* ^- [5 q" _9 {) R8 I  a% T! \愿创应该係发布既资源自己动手制作,如果拿别人的资源上传,种子係自己制作的就係(自ESSD).不过每个论坛都会有细微的吾同,但大概就是这样!(看过嘎人吾好捡我漏啊!反面嘎!![em55] )
' p% c% x5 x! _* S; w# q2 ?1 }, _/ c被扣分谁心理都不会舒服的,看开点!时间会抚平一切的.

kidhitomi 发表于 2008-7-23 06:43:04 | 显示全部楼层
我都试过被扣过分!!4 h  R3 _! n6 M( q5 {# q- c
但我无所为~6 H. Y, s" i# b; X. g

- z: c' b6 ?  d3 y0 @) c都会继续支持粤漫社咖~
  _6 N4 L+ z) K

tandong 发表于 2008-7-23 09:58:54 | 显示全部楼层
未会跑,先學行,熟读唐诗300首,吾会吟诗也会偷!睇多D人地发嘎帖就知何爲转帖何爲原创啦!象benny008 ,萬毒蠱王等嘎,自己压片,録制,发放或者搞合成版发布叫原创,象粤漫转载] 07/18 (TVB) 奇幻冒險 (第1-12集) [更新至第12集完]=小P DotBTPlus就叫转帖,转自他人做种嘎帖!
/ f- z" @4 _! j所以,新人最好是多去睇帖,多去睇帖你会學到多D野!

ferjemo 发表于 2008-7-23 11:26:57 | 显示全部楼层
原帖由 tandong 于 2008-7-23 09:58 AM 发表
, r* S- q2 b7 J7 X: X  C未会跑,先學行,熟读唐诗300首,吾会吟诗也会偷!睇多D人地发嘎帖就知何爲转帖何爲原创啦!象benny008 ,萬毒蠱王等嘎,自己压片,録制,发放或者搞合成版发布叫原创,象粤漫转载] 07/18 (TVB) 奇幻冒險 (第1-12集) ...
* z7 n6 f7 E& P" W/ U
# o/ Q$ [& D4 i0 h
算你啦,肯甘详细答复我......个阵时真系嬲咖......上面我讲个D野呢,后面先系重点来咖,麻烦你地睇下啦,讲得岩噶,米林林距咯,讲得吾岩噶,米当粉笔子抹开距罗......反正都吾系D好难听噶说话来噶......请版主们好好甘样睇下距......多谢晒!

Kiver 发表于 2008-7-23 16:06:13 | 显示全部楼层
原帖由 ferjemo 于 2008-7-23 11:26 发表
# q8 ^- [2 n6 m, y1 i- h& N# [4 t! \

# i1 c+ t0 o/ u算你啦,肯甘详细答复我......个阵时真系嬲咖......上面我讲个D野呢,后面先系重点来咖,麻烦你地睇下啦,讲得岩噶,米林林距咯,讲得吾岩噶,米当粉笔子抹开距罗......反正都吾系D好难听噶说话来噶......请版主们好好甘 ...

" d( W+ F" `7 t* A9 J% V# I* P: c% P5 O
, M, k$ W- v, @8 i& w2 c只要不是人身攻击或粗言等过激的说话我们都会愿意去聆听
  ^( {& L# F: O' ^0 s, C' _$ D, f9 a2 H2 v% s' \1 `) N
但同时有时也要从大局上出发~~9 t+ F: h$ R+ _5 W# u
6 @& e: D% T! Q  ~4 }6 a( j* `" Z
一个良好的环境对自己还是对别人都是有好处的`~8 v; n4 |* A% I
) m% I8 \$ b; Q1 ?6 l2 ^
虽然限制上好像严了些
! s" t0 c# m9 P1 f' F) L; H0 S
. N& C# O% f7 X但你又要从另一方面得到这严格上所带来的方便与得益

wjr5200 发表于 2008-7-23 21:29:18 | 显示全部楼层
事情得到完满解决了

熊猫仔 发表于 2008-7-24 01:51:34 | 显示全部楼层
我都叫过你改翻转贴啦~~~
& l# |$ B1 {* ^- k) V( ~2 H% @  ; q5 C" K) Z; N7 d1 W% `1 r1 B
我地明白你截图果时嘅用心良苦,费煞苦心,,
; w3 V/ \+ W* ~  L2 L8 p& C' p  但系你试谂下,
7 V0 z7 c8 a7 a& |& z+ l1 ~8 w! D  如果个个都靠几张自己嘅截图就叫原创,
, E* }5 K9 U# ?* u+ G  N& g% u0 W( j  人人都可以发原创啦,对d自己录制、压片嘅Friend米好唔公平?~~~
' y# i9 _* O7 E" y( J6 ?! a! k! I" B# h% g& x
睇过你嘅一d经历,我明白你嘅心情~  C" c% |" ]0 [' |1 W$ N, N
  你开得呢张贴,大家开心见成讲下心情,3 Q' B& Y. B) q
  可以睇出你系真心中意粤漫同粤漫社/ k: I' J! d+ {, x+ e) ?2 h
  我初嚟果时,又系咩都唔识,比人扣到负积分、负金钱、负魅力~~~) V7 o  R: p: {2 W; `& c
  如果唔系有甘深严嘅制度,论坛又点会甘井井有条!~
/ P& ]1 c3 J8 {% S) v* `
9 V! _. A- x) T9 w4 F7 p+ c& F* A青天讲得岩~摆平心态~~~继续努力~~~3 N; k( i) |! z- |
  希望大家系粤漫社稳到共同嘅快乐啦!~~~

Kiver 发表于 2008-7-24 09:18:59 | 显示全部楼层
原帖由 熊猫仔 于 2008-7-24 01:51 发表 % G5 {7 ^8 A" L# F2 ^% X2 ~5 z
我都叫过你改翻转贴啦~~~$ m& ]# W# u+ U% U/ a) _
  ! `$ f1 z, ^: ~3 i* x& `
我地明白你截图果时嘅用心良苦,费煞苦心,,
% B9 I: J) Z. c. j$ l, L8 O7 P  但系你试谂下,
1 X8 t$ [0 Q: b# g, K$ a* Z  如果个个都靠几张自己嘅截图就叫原创,
1 ^% L- A; v+ P' U  人人都可以发原创啦,对d自己录制、压片嘅Friend米好唔公平?~~~% \! a5 k, e8 r% `( D2 \  M
...
. }* Y) j( _$ l7 U
" U5 ^) n* l: _- ]( y4 z* @( U  Q# s
青天- {0 {1 `8 H  @8 c+ k- ~# i
谁?

yjb338 发表于 2008-7-24 11:00:55 | 显示全部楼层
原帖由 Kiver 于 2008-7-24 09:18 发表
! Z+ i" i4 f: K5 ?' U2 ~
/ H/ ]8 j  u  q6 R0 N; j! N. U
; q+ _( I9 H2 O# W/ }4 [青天& ~7 m" N  J2 q1 g0 a
谁?

# b" g3 |) \' p& E, \0 M0 c人人头上有青天

Kiver 发表于 2008-7-24 11:07:23 | 显示全部楼层
原帖由 yjb338 于 2008-7-24 11:00 发表
, ^: ^# ?9 a; M' q' i' n; \- \! `/ L: R1 F* w
人人头上有青天
  F7 {; J" G  P
! \) B: j  ]' r/ R
现在个天是灰的

熊猫仔 发表于 2008-7-24 11:56:34 | 显示全部楼层
原帖由 Kiver 于 2008-7-24 09:18 发表 9 B9 h* W3 C+ l) c
9 s8 z& Z8 [$ j3 X
& u) r; C: r1 x& z4 A2 q6 x
青天/ b5 x2 E8 Z6 q( e6 Z4 x
谁?

9 x" p4 u' n. G  Z. E! M! j3 h' A) G, X- x
前排338叫白面青天噶嘛~~~~

12下一页