[每日闲聊] 人间by 郭敬明

夜月星辰 发布于2008-5-13 08:10 2282 次浏览 14 位用户参与讨论   [复制分享主题]
从最一开始到现在,我都是选择的沉默 因为相信时间会说明一切。# r' `2 W3 T% T' Y: M3 E
书上说:“沉默是一种最伟大的人格,因为选择沉默的同时,也选择了被误解与不辩驳”3 a5 Z- n) y, z" \
往昔的种种,内心的种种,都让我无法讲出恶毒的话。哪怕围绕自己的都是虚假的一切和明晃晃的刀剑。
4 D5 c% c% O' j" X人间万物,自在来去。
* ~% K' c8 |7 c3 k: ]我不是圣人,我有很多的不好。但在讲述别人那么多“不好”的时候,也请记得别人曾经对你的,哪怕一点点的好。
, Y1 q) A& H4 m# x! Z0 G# M. S. Y8 Q* D  }1 P1 A* r' z
' N3 u8 ?$ r' z& H' Y. X; R4 s
人间by 郭敬明
& }/ M0 h. p" ^我唔相信沉默系最大的人格咯,不过有时,我宁愿去沉默都唔想去解释,
/ X: d$ h+ P! @. c* P4 B0 L- N0 a但是沉默真系可以解决到问题了吗?

已有(14)人评论

tandong 发表于 2008-5-13 08:20:35 | 显示全部楼层
早啊,又換左頭!!
! n, v& E8 L5 I' B; k沉默点可以解决到问题架!!我问架喇!!
lqyy2k 发表于 2008-5-13 18:46:29 | 显示全部楼层
有时候沉默会变成逃避咯.......
wjr5200 发表于 2008-5-13 21:13:24 | 显示全部楼层
乜都唔讲,人地唔知你想点既啵
tandong 发表于 2008-5-14 00:57:39 | 显示全部楼层
原帖由 wjr5200 于 2008-5-13 21:13 发表 ( E' _3 R( {8 K1 A3 n2 I6 }4 A
乜都唔讲,人地唔知你想点既啵
D女人就是咁,无啦啦嬲你一锅!
Laputa81 发表于 2008-5-15 11:44:55 | 显示全部楼层
睇情况啦~~~~~
9 g- u0 H; ^' p: Y8 o0 @% f1 c6 P
3 _: h$ F  U( f7 `5 g: j当个老细乞你憎····
9 `) ~( O  u& ]  m+ {9 ~同佢讲多句嘢都嫌费事~~~
; x3 h7 Z  j3 u: i9 N: s但喺又唔可以沉默····
; v$ P9 u9 C1 `0 l; h! Q1 w8 x. K认真恶顶~~~
夜月星辰 发表于 2008-5-16 02:22:10 | 显示全部楼层
原帖由 lqyy2k 于 2008-5-13 18:46 发表
9 p0 G+ }* [# X/ V) k/ e7 |  [) U; v有时候沉默会变成逃避咯.......

0 C6 l7 G6 p( {
0 D) C* k* r0 G7 Z- B: E: `  d' g其实有好多时我都知道的,, _6 `& s' F# n  C; p' h! m  q
只不过,与其要我去解释,我更加喜欢沉默,
$ F: G1 a4 W2 X" |# A当一个人认定了某些事,就算你点解释,都系冇用的,
" a- S! E/ k$ ~3 L5 {4 C0 Y佢唔会了解,然而,你越解释,越觉得呢个人冥顽不灵,
6 z" |/ j0 x* X1 O6 S$ W! {  }然后,就是闹交,, B4 I* N6 {$ [; Z+ y- _6 p9 g2 E
从来我都唔喜欢同人闹交,
. A' e. M1 i0 E2 ?7 I5 h, q% C# z1 ~一旦吵起上来,你一心就是想以言语来伤害对方,令对方难过,
$ s& j" [' E$ X7 i& z) _3 L5 w对方越难过,个一刻你就越有快感,但是之后呢?* t1 n# O' Z( a' W/ d
换来的,只是后悔,咁,真系值得咩?
* d# r( F5 c/ X8 K7 K4 n5 @同样地,沉默换来的就是被人误解,
. i+ ?: Z( d' a3 g. o
7 c; M; g& E" k$ |/ y+ S/ V咁究竟要沉默还是要解释,都系无法选择的吧( |( u. A  s& J/ l! o' V
夜月星辰 发表于 2008-5-16 02:24:09 | 显示全部楼层
原帖由 wjr5200 于 2008-5-13 21:13 发表
! \8 z5 _# A, |/ Q: N. x乜都唔讲,人地唔知你想点既啵

/ a6 s' r2 @) j; K1 n+ Z8 c" Y0 e. E3 L# p
* F% g* B& ~& y" L# U2 m% m1 e2 G
但是有时就算讲咗都唔乜啦
夜月星辰 发表于 2008-5-16 02:25:22 | 显示全部楼层
原帖由 tandong 于 2008-5-14 00:57 发表
! H6 V9 N# D1 wD女人就是咁,无啦啦嬲你一锅!

, n* l, N) K" G, n# A% z
1 _9 K  r& ~8 @5 X连人地点解嬲你都唔知道,好心你就检讨下自己
夜月星辰 发表于 2008-5-16 02:26:31 | 显示全部楼层
原帖由 Laputa81 于 2008-5-15 11:44 发表
6 L5 j: N# B- v  M睇情况啦~~~~~
4 I# v9 x7 X8 v: o  K4 }5 h
* l/ e. A; S* c) ^( e; Y) _  E. O/ b当个老细乞你憎····/ ~5 `4 d. D. F: o
同佢讲多句嘢都嫌费事~~~
4 i7 y1 A* U/ x但喺又唔可以沉默····
% z2 U. x8 H$ D& _* s, F认真恶顶~~~

! d! w1 u0 h; `: H4 w
! z0 k, I8 @8 i. c& u" ]/ ^8 o4 d咁就真系惨,
8 t$ b  o4 t' |- Y不过可以选择就……
lqyy2k 发表于 2008-5-16 08:28:52 | 显示全部楼层
原帖由 夜月星辰 于 2008-5-16 02:22 发表 ( i- Z  h5 e( E# v4 B' B

, X1 `. V+ I5 e7 a
% g4 l. j' ?! o; Y% s/ ?3 b$ l# f其实有好多时我都知道的,
8 Q$ S3 m$ }0 q; I" `* g4 `只不过,与其要我去解释,我更加喜欢沉默,! G- s: H+ j4 k, I$ `/ {2 S
当一个人认定了某些事,就算你点解释,都系冇用的,+ L& b; E/ G/ a$ I# a6 M* e
佢唔会了解,然而,你越解释,越觉得呢个人冥顽不灵,/ }  r9 v0 [! o0 \" a3 h. z/ x4 \2 D
然后,就是闹交,6 L9 h6 p1 y8 s
从来我都 ...
% w' P2 m! _& e
甘样都几惨下.....沉默变成左你的借口......其实我觉得如果是好
! r# @( {5 J' T: u6 i朋友的话,吵架唔会伤到大家之间的感情咯....过一段时间之后就会好翻.....
9 x) Q( g! q9 F+ a8 H! v唔会太执着于对或是错,讲出来之后会舒服好多挂.....也许你需要稳人倾诉一下先得啦.....
Laputa81 发表于 2008-5-16 09:00:23 | 显示全部楼层
原帖由 夜月星辰 于 2008-5-16 02:26 发表 0 M) e* `  C2 @0 ^4 v: N( i

, E0 a4 T7 |% a/ d3 g
3 A0 T, w3 c( J, @$ D咁就真系惨,% F; N* q0 z1 L/ ]8 D
不过可以选择就……

. b/ {% X: Y. t
# [* A8 b+ W9 ?; N: H+ w0 T% d* S9 C8 l' u- B, B
可以选择嘅只有做同唔做~~~
12下一页