[每日闲聊] 公司生活-阿头篇······

紫舞枫林 发布于2008-1-15 15:07 5934 次浏览 76 位用户参与讨论   [复制分享主题]
话说我葛阿头,是个三十几岁高高大大肥肥葛人。成日中意卖弄文采,发亲MSN都系之呼者也,成个爱国青年款····
: _2 J0 T) N. v2 G+ l6 ?+ d越顶唔顺就越变本加厉 间唔中又会扮下深沉,望穿下秋水咁。一俾佢望到得闲时,就会过哩同我地上番堂毛主席或三国历史堂!平时一大嗜好就系变成一部复读机将自己D家族史、出生史一次又一次地重复!好多时候···我望住佢讲野,内心真系有股冲动想兜巴伸过去····(脑中已经咁样做紧~)唉···总之,佢实在太过做作扮野了,并且够晒八卦罗嗦····
* ]: T2 V% @6 k' W8 N一下系佢每日MSN必讲对话:
5 N& t) C' T2 t; d午餐时间:2 i* A) S+ \3 @& w3 Q$ n
阿头:快到中午用餐时间了,我将到附近餐厅用餐,顺便可以做饭后散步。望胃口好,盼中午休息好4 t* E4 ~' Y. ^: X
7 b2 ]5 ]9 C' R0 F4 z- w+ M, c( {
晚黑落班时间:& I/ Q9 a/ L4 D! o
阿头:下午的两场工作会议再加一场讨论会,再次从会议室出来时以是七点多了。你也以下班。年关将近,治安不太好。一切小心为盼。望安好。多保重.顺致晚安.
0 m, U8 }* @  M% M3 h& u' N- x8 v
周五落班:
3 p- [- I' D7 r/ p阿头:一周又这么忙忙碌碌的过去了.唉.回头想想,发现也没做什么.明天,又到了周末.周末愉快.
( p5 n# k$ j* k8 P7 M9 D. Z& d, F# u7 A
以上都只系小意思,可能就咁样未必可以睇得出D么。好多时候,佢葛说话都会另人无言到极····我朋友话佢颇有唐增葛魄力(不过,我要讲明一点,佢并唔系对人别有用心,而系佢葛性格就系咁样)6 B" G/ r; k$ Y6 L5 ?% T! F8 Y
9 I4 {# b, c+ `+ ^3 F

已有(76)人评论

紫舞枫林 发表于 2008-1-15 15:14:20 | 显示全部楼层
有一次,我见就到落班时间,未免收到阿头葛MSN问候,我就提前急急脚关晒所有聊天工具!拿住带就冲去打卡落班!点知!!!没到电梯·····手机信息响佐·······百防一疏 又系个句:望安好,晚餐胃口好,顺致晚安.
' ~8 n( @; L; s, F; @: P1 g4 Z真系呕血了······
tandong 发表于 2008-1-15 16:21:33 | 显示全部楼层
唐增版阿头
mfgpx 发表于 2008-1-15 16:50:37 | 显示全部楼层
是不是只是对你才这样?
紫舞枫林 发表于 2008-1-15 16:57:09 | 显示全部楼层
因为只有我系佢直属带领葛,所以长气D
huang 发表于 2008-1-15 18:36:57 | 显示全部楼层
NICE BOSS,下次紫姐你记昨回应句:加薪才是王道
平常心 发表于 2008-1-15 20:11:05 | 显示全部楼层
還是自管自好,別人管不太好,
夜月星辰 发表于 2008-1-15 23:19:58 | 显示全部楼层
就係咁咋? 我公公都係咁同我講嘢噶啦
$ v/ L- C5 n; [7 u; R( H: l# U 1 e' A; g$ R; |. Q' [
習慣之後你就會麻木了
幻影傳說 发表于 2008-1-15 23:51:21 | 显示全部楼层
原帖由 紫舞枫林 于 2008-1-15 15:14 发表 8 r% Q5 \6 q; d( I" v3 P
有一次,我见就到落班时间,未免收到阿头葛MSN问候,我就提前急急脚关晒所有聊天工具!拿住带就冲去打卡落班!点知!!!没到电梯·····手机信息响佐·······百防一疏 又系个句:望安好,晚餐胃 ...
! K; O7 I: u, _$ O/ S# |
0 N: e: x8 v/ H: R/ g+ H9 j
手机短信唔駛錢 & M: ?7 G) C5 b9 y6 s
點解佢可以不停咁發架
紫舞枫林 发表于 2008-1-16 09:29:12 | 显示全部楼层
原帖由 huang 于 2008-1-15 18:36 发表
6 P9 {& q6 y& ?2 k. R5 r, HNICE BOSS,下次紫姐你记昨回应句:加薪才是王道

: G0 `5 a" d5 w8 ?( G唉唉~闭在佢无哩个权利嘞 佢只系个小小葛小经理咋
紫舞枫林 发表于 2008-1-16 09:31:44 | 显示全部楼层
原帖由 平常心 于 2008-1-15 20:11 发表
3 c0 Q8 D% J# b) I還是自管自好,別人管不太好,
2 E! X* r# W1 }2 i9 Q+ y1 g. O) V
佢嗜好就系喜欢管我啰 烦死咁烦······
  [/ k: r, P, \$ j4 H吃面包又话无营养、吃水果又话伤胃、午休爬系台度又话会胃下垂···诸如此类葛,想话唔系唐增都无人信啊
紫舞枫林 发表于 2008-1-16 09:34:56 | 显示全部楼层
原帖由 夜月星辰 于 2008-1-15 23:19 发表
) ^" h+ @: E  o) H/ `1 K0 p就係咁咋? 我公公都係咁同我講嘢噶啦
  E- k: [. q8 p3 \$ O$ C
) o& p3 K% K0 C. i( R習慣之後你就會麻木了
7 z6 {' ?- G. a* h! t, y8 Y
唔系吖~我爷爷佢地都系咁讲也,但系唔会罗嗦、唔会晒命。, O% t1 `( Q. _3 H2 o3 ~$ r' _# s
而我个阿头嘞,一日到黑好似写爱国文章咁讲野,说话骨痹都鬼咁,伤春悲秋扮晒野咁咯