勇者罗兰 发表于 2022-9-3 23:33:10

[原創]哆啦A夢時光機/多啦A梦/叮噹/叮当 大山版[双粤日][1-175][缺失若干 共100]

【動畫名稱】:哆啦A夢時光機/多啦A梦/叮噹/叮当/Doraemon/大山版
【集       數】:

TVB粤    :1-8、10-11、13、15-16、19-26、28-31、33-40、42-52、54-56、58-64、66-68、75-78、81、86-90、93、96、103-105、115-119、121、123-124、126-130、133-134、136-142、150-151、153-154、155、175                     

历绍行粤:1-8、10-11、13、15-16、19-26、28-31、33-40、42-48
【每集容量】:共7.6G
【影片格式】: mkv
【字幕语言】:TVB粤、历绍行粤、日、繁中(部分无字)
【网       盘】:度娘
【死档时间】:要问上面,失效可以PM我,前提我仲有上线

今日系2022年9月3日,离2112年9月3日哆啦A梦出世,仲有90年,揾D野发下

虽然系大山版最早期噶集数,不过依贴噶TVB粤,听译名同配音把声,应该系零几年新配噶多啦A梦版了
当时TVB应该系译为《多啦A梦时光机》
《多啦A梦时光机》(第一辑)(2006年7月3日-2006年8月23日)
《多啦A梦时光机》(第二辑)(2006年11月25日-2007年12月10日)
《多啦A梦时光机》(第三辑)(2007年12月9日-2008年5月4日)
寰宇06年开始好似陆续出过碟,理论系用左同一版本配音出
历绍行粤来自pxpxcw,好似系多啦15周年时引进噶版本。译名系叮当,叮当都系由林保全配,其余人员我唔识
片源方面,由于日本出碟,只系精选部分集数出,而且未必按顺序,而TVRip亦唔多齐。所以依贴用噶片源含DVDRip、TVRip
而贴中噶集数,按大山版日版首播集数统计
TVB当年应该亦系精选左黎播,部分集数应该系冇出街。至于实际播左几多,部分已经考究唔到。可以考究到相对靠后噶数字系211,不过我冇到依集
TVB初版叮当粤,手上有噶集数,基本多数都唔系今次范围。而零零丁丁有D系范围内,不过冇片源,总括黎讲,冇得加
缺噶用原声,片源字幕来自网上,部分无字。OPED有得换噶换左粤语,用左其中六只,叮当噶用翻叮当,多啦噶用翻多啦。其中4只揾到CD版,另外两只用左录影声

**** Hidden Message *****

jdd2021 发表于 2022-9-3 23:41:37

很经典的,楼主还科普一下,真好。

SMILEsyd123 发表于 2022-9-4 00:05:38

都系睇粤语配音的哆啦A梦舒服

kurokase 发表于 2022-9-4 00:13:34

复古版本叮当

ghsh 发表于 2022-9-4 00:49:48

粤配童年回忆啊~

HQS 发表于 2022-9-4 02:28:22

罕见,第一次见你发帖,而且还是童年经典哆啦A梦!来支持一下老司机,期待后续的作品!
刚下载完,一下子,我就蒙了,怎么只有15集(15个文件),原来有13集是合辑。。,

hkgolden 发表于 2022-9-4 08:13:15

勇者終於出手了,要來支持一下

_M_U_ 发表于 2022-9-4 09:24:04

你终于发资源啦

大小姐Q 发表于 2022-9-4 12:06:51

小时候VCD的味道

ng007 发表于 2022-9-4 14:16:20

超经典,还是粤语,定要下载。

rantarou 发表于 2022-9-4 14:23:33

大山版好啊

wind6 发表于 2022-9-4 15:03:31

hkgolden 发表于 2022-9-4 08:13
勇者終於出手了,要來支持一下

勇者喺度储大招
页: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: [原創]哆啦A夢時光機/多啦A梦/叮噹/叮当 大山版[双粤日][1-175][缺失若干 共100]