[每日闲聊] 大家屋企係点样过冬至噶?有无D咩必食嘅送菜或特色食品咁呢?

netasa 发布于2010-12-17 03:24 1906 次浏览 29 位用户参与讨论     [复制分享主题]
俗语话冬大过年,我家对过冬嚟讲,讲究过过年,当然我指嘅係D饭菜啦。5送一汤必要嘅,虽然食嘅人唔多。以前阿妈仲好兴整依整果样嘅,例如炖品、糕点、糖水添话过冬要润下同补下。 夜晚仲有咸汤丸添。 细个一提起过冬就会谂起炖品同埋咸汤丸了,仲有就係要开始准备储钱买炮仗,果阵唔平架!!  为过年做好准备吖嘛,什么“地老鼠”“穿山甲”之类嘅都价值不菲噶。真为宜家D小朋友不值,我睇拒地成世人都未必睇得到里面银灰色嘅火药同埋闻到果D硫磺味,更加之无法体会用之香鸡去点着果时嘅惊同埋兴奋心跳加速嘅感觉,点火时嘅手振比火药灼伤时嘅痛!扯远左添,大家都嚟讲下你地屋企係点过冬架,如果你地大个左之后只係一家人出街食餐饭无咩好提嘅,就谂下你地细个果时又係点样过冬至嘅?  o9 l) N3 L3 o- ]" I/ j: }  w9 }/ o
5 K2 @5 S) z9 c3 ]3 M; X
08年冬至1.JPG KIF_0310.JPG
% ?: L; E3 M) l3 N* N
多选投票: ( 最多可选 3 项 ), 共有 14 人参与投票 查看投票参与人

投票已经结束

4.76% (1)
0.00% (0)
19.05% (4)
42.86% (9)
14.29% (3)
14.29% (3)
4.76% (1)
0.00% (0)
0.00% (0)
您所在的用户组没有投票权限

已有(29)人评论

netasa 发表于 2010-12-17 03:27:52 | 显示全部楼层
沙发自己坐,上面两张图係上两年在阿爷家过冬照的。 有无想食嘅欲望呢!!!

Ling1988 发表于 2010-12-17 03:53:10 | 显示全部楼层
好羡慕吃海鲜!我屋企就唔吃得了,一吃就皮肤过敏

netasa 发表于 2010-12-17 04:06:19 | 显示全部楼层
好羡慕吃海鲜!我屋企就唔吃得了,一吃就皮肤过敏4 w4 ?0 \* d3 g1 A. i  g
Ling1988 发表于 2010-12-17 03:53
9 ~/ C0 `$ k5 ?  C
/ @) n) d, C) i% t) V

( s) V- ~. U, W: y7 T  \+ a    88都好夜游下喔!!一定係被斗里面暖凹凹咁用本本上了!! 听讲食果时,点D折醋就唔会过敏了! 不过我无试过,因为我唔会过敏无法试!!

kamisa 发表于 2010-12-17 07:25:05 | 显示全部楼层
屋企都系吃翻果D野啦……冇乜区别

tandong 发表于 2010-12-17 08:44:58 | 显示全部楼层
老饼,我选去你度吃!!

基斯 发表于 2010-12-17 08:48:34 | 显示全部楼层
一般都系在屋企打边炉,够晒温暖

基拉杰特 发表于 2010-12-17 10:04:12 | 显示全部楼层
自己煮,不是我讲,自己家煮的比外面的好吃

help6288 发表于 2010-12-17 10:06:51 | 显示全部楼层
哇....超豐富...好好餸

help6288 发表于 2010-12-17 10:16:59 | 显示全部楼层
補充番....我哋鄉下興新年多D+ }% Y' X' o# ?( V
過冬通常正餐食湯丸.......5 L8 l' w$ O5 c
9 |; d+ w  z7 ]8 ^; f5 l
而家D細路可能5知咩野系炮仗

零式 发表于 2010-12-17 10:48:24 | 显示全部楼层
好好送波# k, A+ h) v" _4 e% R, ~
恩··哩个冬节都考虑哩个
/ @( L5 h; C5 Y% H) A

kevinchan 发表于 2010-12-17 11:32:24 | 显示全部楼层
老饼,我选去你度吃!!+ h+ r: x6 {) q4 Z* p5 }3 ^( C; o
tandong 发表于 2010-12-17 08:44

4 q# L/ l4 ?+ j3 U8 P# `5 ~) f  j( \2 @% n
" }" C! R( L3 P" j% X% O4 c
    老虎讲出我嘅心声

123下一页