跳转到指定楼层   *输入需要访问的楼层直接跳转

[迅雷快传] [Daddy_Long_Legs长腿叔叔][DVDrip][MKV][01-40話全集完+校正音頻]+重傳第18話

mcnynbajay 发布于2010-1-11 18:56 18292 次浏览 196 位用户参与讨论     [复制分享主题]
本帖最后由 mcnynbajay 于 2010-2-1 13:15 编辑 5 F: ^' }+ g7 z8 a* N
5 R$ }3 J' a5 i0 ?* v' ^; _
【動畫名稱】:Daddy_Long_Legs  长腿叔叔: w9 s6 ~; Y" p) K# a6 c
【集      數】:40
2 z" U) @5 V1 P& P【配      音】:粤语(TVB)  +  原声日语
5 p' N9 f  [$ z【每集容量】:400M左右
0 e6 g) H) j+ b9 [# o
【文件類型】:WMV-AVI DVDrip * I, H' w# C/ L# ~7 R! p' ^2 ~
【分 辨 率】:640*480   (4:3)1 Q) D& `% k$ b* t
【字      幕】:V9外掛字幕+中字OP(18-24話分開)+ F5 T% a! T* }+ Z6 e  N
【储存空间】:MU7 {3 b+ j. k) n& w
【片源音頻】:JS-各大論壇的小草/JS-萬毒版(牛牛上載)
$ B8 |/ T3 `. e& S- i
- }+ b+ p3 g9 O2 [( P3 |1 k0 z& K18:# w) n1 ^7 D* v4 v7 S
part1:
http://www.megaupload.com/?d=BB5ED3XG
! _# O( E) l* ^/ W) }/ z1 }9 Cpart2:http://www.megaupload.com/?d=LOCTZFRA
9 D# n9 U! H6 p: R: Y4 Y, Q' s$ M$ r. X9 X/ z
! I) z, t; T6 |) I) j7 ]+ ?  N
嘛~上一次轉貼內容的貼已經沉佐谷底,睇來有愛的人唔多下!算了,都重新開多個張貼吧~反正都有d廢話想講下的!& {. }9 s- c" Y$ i6 q& N# z7 Y

. }  I% ?2 v1 g7 A, J& e 嘛~唔經唔覺“宅”了半年有多了~都整了有六套左右的~黃金勇者魔動王神雕俠侶星河滿月太陽勇者,再加長腿叔叔~都系主要搞d舊動畫為主~
/ F2 H  i2 V( z$ w  {. N( C都系多得網盤分流同小懵大大提供的片源~同dotbtplus錄影組班人分享的粵語音源的~還有TVB而家牽起懷舊之風,J2同TVBK都有重播經典動畫時段的!(但TVBK忍者小靈精同勇者王就播完)

) _% s# p8 x/ x
* ?3 m7 \0 K" P5 s* B 嘛~年初剛煲完世界名著劇場《你好安妮》前傳之后,先知道原來系30年前就有個正傳嘅了,可惜網上搵唔到相關字幕版的,搵到有1-6集內容的劇場日語中字,可惜翻得好爛了!
& E; C' ]2 g0 v- m1 F- B呵呵,原來去年尾有個字幕組翻佐第一集,可惜系VC,仲無速度添,好在仲有另一個字幕組翻譯佐同樣第一集,可惜過了成個幾禮拜仲未更新~郁悶,真的好想睇了~搵到個RAW,小弟95%聽不明白,還有TVB系95年播放過,真的好期待佢會引進同重播正傳了!
- F/ C* a# g' R# M& Z0 \
就趁著這股澎湃的熱情尚在,努力了一個星期后搞掂兼上傳去網盤備份!
! C1 h. P: K( o- t8 v+ G# }
/ d/ O5 ^8 [/ p6 d' r$ X
校正方面了:全集都無乜點cut到的,都系cut了19集同29集的吸煙鏡頭的,而第25集就無厘頭cut了查比接送朱迪10秒多的片段~還有呢,全集唔知片源唔夾了,定錄影版快播了1%,
7 x5 \' U1 i& I+ G# A梗系集集唔嚴口型,最后校正音頻延長大概1秒而已(再延長多一幀會出現回音甘嘅了),勉強有d夾,所以全集仍有些瑕疵的!追求完美者!不喜勿下!
2 {) H1 D7 r# n2 q

5 o- |% _! W, G8 E* t字幕方面:總括來講,整哩套校正音頻唔麻煩,而最麻煩就系字幕的~全集都要搞粵語OP字幕,集集同片源唔夾,而18-24話唔知做乜OP倒置去后面,時間軸亦亂曬,煩佐一輪的,之前用來微調字幕的subresync,竟然因升了IE8.0版本,而無意中廢佐,搵到修改版,又因編碼問題而變成亂碼等等……,都系唔理OP的時間軸,分開來搞~所以大家想睇字幕或唔想睇,自行選擇吧!最后字幕始終唔系好夾得埋,都系果句,追求完美者,不喜勿下!!!!! t* s4 s6 \- w! F7 `" G, @
5 q4 @7 w2 g, W0 l1 V% j9 w8 w) q& E, ^
上載方面:上載了一半集數后,突然發現MU上載“神速”了!有50K穩定了,之前都系得40K的~點知原來因提速佐4M,連上行亦快佐少少嘅窩,有60-75K不等的!奇怪就系,年尾升了嘅,做乜而家先60K的上行?!(嘻嘻,可能一味down野呱)  q: d* ]) N- G# i
& T. B" m2 k" H3 H% e- i
還有嘗試了多盤網的網站的:http://uploadmirrors.com/~想有除了MU之外的網盤分流的~甘可以俾到大家有多個途徑獲取了!點知過300M的文件,等了成日都唔見分流到去MU網盤,放棄之!/ h# Y" z. M4 X3 ]9 n
不過無意中,又發現到多個搜索到多網盤的資源(包括MU)的搜索器:
http://www.filemirrors.info/,可惜仍唔支持中文,一搜變亂碼!只系用到數字或英文來搜的!真的搜索一大堆垃圾啦!嘻嘻!1 Q% t+ a0 i5 ^( {" R3 Y
/ ~# t# {. K% S- U  Q
好,廢話講完!哩次感觸真多~……

# o" _" }0 h4 g# {, l' l8 ~/ M  r, k( v; y" r6 f' y
在此呼叫下:huang,你看到此貼,無唔記得幫我補檔《黑龍俠影》的錄影了!!!!過了成個月了!
; b/ c8 _2 Y9 N* @% r: E+ @' ^% Q3 o
《紅發安妮》正傳 1979年!
+ r1 T( Y. g1 o! l5 ` 赤毛のアン 第36話[20100103-0949140].JPG 赤毛のアン 第36話[20100103-0949481].JPG 赤毛のアン 第36話[20100103-0950192].JPG
3 f7 c7 i& V  q8 S) Y( w《你好安妮》前傳 2009年
+ m$ U7 [+ J' o4 E1 y0 F [ilya@kf][[20100103-0951190].JPG [ilya@kf][[20091217-1542202].JPG [ilya@kf][[20100103-0952012].JPG 6 Y& u0 i1 Y! H0 q* M
《長腿叔叔》
: I" `% ^+ Y% }5 t% @ 私のあしながおじさん[20100111-1850170].JPG 私のあしながおじさん[20100111-1850401].JPG 私のあしながおじさん[20100107-0302440].JPG 私のあしながおじさん[20100107-0303022].JPG

長腿叔叔粵日雙語 第01-40話全集完+校正音頻.txt

14.38 KB, 阅读权限: 10, 下载次数: 110, 下载积分: 社区币 -5 星梦

评分

aubert-22 + 9 + 80 + 2 精品文章

已有(196)人评论

mcnynbajay 发表于 2010-1-11 18:57:16 | 显示全部楼层
4 k2 K. k( J2 w! y2 M/ n
; T% d/ I, L4 S0 n% ^6 o8 N6 h, g沙發自己坐了!
* o& F0 u  d6 d3 o# H7 s; [0 |" n% A
寫甘多廢話,都幾費時的!嘛~講完,成身輕松曬!4 C5 Z/ F7 S& r6 V5 B

0 d7 F6 T: q( Q; x# f( j# V6 l5 e7 K, \字幕包:Daddy_Long_Legs
! s' F+ U4 W% }! Z
1 |$ S- v& T# z2 f皇天不負有心人了~終于更新了第2集,可能一周一集!都要等成年先追完!2 o, {) o' \8 j5 o  N* E! a
【OTL字幕组】【红发安妮_01】【马修·卡斯伯特大吃一惊】【RMVB】.rmvb
2 i( ~  ^0 Y$ e5 e$ I% ehttp://www.megaupload.com/?d=Z68S53IY" u- a0 p6 A+ l/ |
【OTL字幕组】【红发安妮_02】【玛丽拉·卡斯伯特大吃一惊】【RMVB】.rmvb6 d; V$ A* }- S6 j9 d0 ?
http://www.megaupload.com/?d=RMYOGUSX

freedom246 发表于 2010-1-11 19:31:32 | 显示全部楼层
好,我来下音频了!!

Xoun 发表于 2010-1-11 19:49:40 | 显示全部楼层
上次下完左楼主提供嘅片源..依家要音频就可以了....0 [# {# X2 j/ ?6 K  G/ z
PS: 以为楼主冇时间合呢...

天使之风 发表于 2010-1-11 20:05:11 | 显示全部楼层
支持楼主,楼主的六部曲我收剩这部和神雕了,继续收~~~

mcnynbajay 发表于 2010-1-11 20:19:39 | 显示全部楼层
好,我来下音频了!!$ ~/ Q3 f4 g/ t4 `% E
freedom246 发表于 2010-1-11 19:31

0 O+ X( ~: P- Y9 j/ R甘你地要唔要埋鰻魚的外掛字幕包? ! L1 _) D: D6 n. z* M& O

) {' [; H# U7 I) O! B
上次下完左楼主提供嘅片源..依家要音频就可以了....8 s# [' C' n  U( n. k4 l4 ?& v
PS: 以为楼主冇时间合呢...9 a' d- E% t( a; a+ y9 M2 o" m
Xoun 发表于 2010-1-11 19:49

& H0 N8 ~# Q# p( q$ Y9 U仲以為你地無下果個片源添,仲以為系用前年ben兄同A兄分流的DVD壓縮版來封入TVB音頻添 * U' g6 ^0 s0 J; ?: K5 D) ~
支持楼主,楼主的六部曲我收剩这部和神雕了,继续收~~~( B: ]) [: c# B
天使之风 发表于 2010-1-11 20:05

0 W& E9 F# _2 F. K8 ~
/ U7 m5 K9 O0 \) c% H多謝你的支持了~你有乜好野同大家分享下了!
# E  j- T2 k" HPS:系咪神雕權限高佐d呢? 啦咧咧,太陽勇者都系窩!!!!

freedom246 发表于 2010-1-11 20:44:29 | 显示全部楼层
有埋字幕都唔错!!

平常心 发表于 2010-1-11 20:49:56 | 显示全部楼层
你呢作品点少咗支持,多谢,

mcnynbajay 发表于 2010-1-11 21:05:29 | 显示全部楼层
有埋字幕都唔错!!5 k( L& O/ _! g' |. j8 I6 W. Y, o
freedom246 发表于 2010-1-11 20:44
% ]. X6 Y. I7 J: v# x
http://www.megaupload.com/?d=MVQS2JXL9 S% c2 @0 U7 J$ s( y
8 c9 B. R6 g6 D$ g
我講明先了,無任何修改過的!
3 U8 h0 j9 X' R你要自行調整了!(字幕跟片源少了開頭世界名著劇場的)

aubert22 发表于 2010-1-11 21:05:59 | 显示全部楼层
自己买左DVD收藏,又收左录影版~迟D再收合成版~呢套巨有爱~顶个先~

mcnynbajay 发表于 2010-1-11 21:11:55 | 显示全部楼层
自己买左DVD收藏,又收左录影版~迟D再收合成版~呢套巨有爱~顶个先~1 w8 }* f- X' f3 f% j$ u
aubert-22 发表于 2010-1-11 21:05
+ c, E; H: k6 X/ f7 g
你仲有無收其他DVD的世界名著劇場了了,我都好有愛了~
- h, s+ k+ \5 a7 g
0 b1 f: r6 d) J( Y將來出BD時,你又會唔會出手了~

183334257 发表于 2010-1-11 22:43:26 | 显示全部楼层
多谢晒了,我依家正欣赏紧楼主的黄金勇者呢,睇了咁多部勇者电话,都系黄金勇者的剧情最好啊,呵呵,唔知点多谢你好了,总之就系非常非常衷心感谢了