跳转到指定楼层   *输入需要访问的楼层直接跳转

[每日闲聊] 超強廣東話普通話CROSSOVER!一定要睇!唔睇你走寶

kwanyeung 发布于2009-9-8 11:59 2412 次浏览 41 位用户参与讨论   [复制分享主题]
曹仁超係香港人。唔識普通話都正常。不過佢咁樣CROSSOVER普通話同廣東話真係第一次見=] 還強過台式廣東話. i4 P' N: A+ V7 [- o7 {% c
6 v0 i( S- r7 D1 w
相信大部份黎粵漫社嘅人都識普通話,澳門香港人除外(我就係其中一個=])。3 |( u7 J7 O$ U
我唔睇字幕嘅話只聽得明5-8成,想睇下大家聽得明幾多。頭一次睇最好姐住字幕。. o3 ]2 X9 E7 H! {

+ e/ d8 N. b. V  m) A9 L6 c如果普通話咁易就好了,我都識講了。。。' Q" ^- e" a. k) y- x

o, d+ k0 V: _4 I
http://www.tudou.com/programs/view/hpEKMTjHdVU/
; X; Z* ?, p  F  p% J( |+ _& G: N5 L+ k5 t: `
大家細心欣賞。

已有(41)人评论

kwanyeung 发表于 2009-9-8 12:01:12 | 显示全部楼层
不過可能我要講果時都同佢差唔多=] 都係不相伯仲=]

BEEBEE鸡 发表于 2009-9-8 12:11:57 | 显示全部楼层
很好很强大OTZ

kevinchan 发表于 2009-9-8 13:13:12 | 显示全部楼层
第一次听,无睇字幕,基本听得明白,感觉佢好似D外地人学讲粤语咁

kyo1983 发表于 2009-9-8 14:51:22 | 显示全部楼层
的确够强的,其实就等于有D广东人讲普通话咁,都系crossover形式

Kiver 发表于 2009-9-8 14:58:46 | 显示全部楼层
很多都是广东话呢
/ E  }# u! z2 [9 M& A3 Y+ {3 h5 v3 O) h" G, V
可以讲基本听得明~

alexhus 发表于 2009-9-8 18:13:04 | 显示全部楼层
咁都讲得到,佩服佩服。。。

wjr5200 发表于 2009-9-8 19:37:43 | 显示全部楼层
好有意思吖

KO999 发表于 2009-9-8 21:50:27 | 显示全部楼层
笑到翻肚~~~

gundam 发表于 2009-9-8 22:29:14 | 显示全部楼层
难为左翻译果个,个记者5知明5明距讲咩。。。。。

kevinchan 发表于 2009-9-8 23:32:09 | 显示全部楼层
难为左翻译果个,个记者5知明5明距讲咩。。。。。! n7 c5 v% f9 i5 M' C7 \
gundam 发表于 2009-9-8 22:29
係咯,我当时第一反应就係谂个记者唔知明唔明

雪比 发表于 2009-9-9 10:41:31 | 显示全部楼层
基本上都可以听得明
, A, y/ w- n# C$ {: D一点都不难明,他是讲紧广东话式的普通话版% x8 a$ {4 F5 C6 ~/ F+ t. n
我们这到年纪稍大一点的本地人都是讲得差不多

1234下一页