[其它更多] [怀旧]今日搞卫生稳到细个时嘅集邮薄

netasa 发布于2008-7-27 02:10 1896 次浏览 9 位用户参与讨论   [复制分享主题]
点讲好呢,真係好怀念! 对上一次睇依本集邮薄已经係10年前了。 小学时期嘅集邮薄,在小学三年级时诞生,玩左几个月就无左兴趣了,之后就一直封尘。 我谂唔至我,可能你地睇到都会唔多唔少有D美好嘅回忆想番起嘅!!
+ x6 r* y; M( y3 t. E- v
8 y9 ]7 r- H3 ^6 c- y虽然係集邮薄,但係里面邮票就真係好少了,(因为只玩左唔到三个月)不过仲有闪卡啦、火花啦、宜家买唔到噶啦!!+ |2 q9 r* P7 A+ t5 K6 _, G

7 Y2 M/ A. t5 ]+ d! G: A2 M# ? KIF_0233.JPG 5 K) o& X" r' p) s1 @
KIF_0234.JPG ) T8 i. @9 x/ {
: d% u% Y1 s+ |, w4 U
其实我仲好好多闪卡噶,果时都唔知用左几多钱咯!! 上图右边唔係闪卡嘅美少战士果4张其实係合卡嚟嘅,一张卡可以底面拆开变成两张而内里就係面头果位人物嘅变身过程图。  果时就係为左及嘢。。 其实无咩可及只见到“曼头”,都有feel!? 依家睇番觉得果时真幼稚! 阿这就是青春期?!!8 J$ g' c# L) [7 g/ V5 \

' J; Q6 C/ m3 L: | KIF_0235.JPG
3 |9 I% J7 X# s' F  h" t
" M: l3 m0 w0 ~! ~- O( \3 Q歌声卡有无数,不过当时初中同人地换鬼晒!! 左下果两张,係连同泡泡糖同包装嘅。 右边D就係火花了,唔知咩叫火花?就係以前火柴盒上面嘅标图咯。 我收依D係有故事、军事、生肖、几类咯!!  c9 K0 }9 S! f. d- J- R! n/ l7 F- i
- m. a4 |0 E( t9 [8 v. O KIF_0237.JPG ; W- E; l8 A8 _

: X% o9 _3 }' |% N2 i5 K[ 本帖最后由 netasa 于 2008-7-27 02:19 编辑 ]

评分

熊猫仔 + 3 + 10 果然值得怀念~

已有(9)人评论

熊猫仔 发表于 2008-7-27 09:10:40 | 显示全部楼层
我古楼主系83-87嘅一代```````````````````````
3 T- j+ x# V( U6 }! r6 G我细个果时都有好多闪卡~但系唔系呢d款````````````````````

lych 发表于 2008-7-27 09:28:16 | 显示全部楼层
集邮爱好,好好,不过要洗好多钱!~~~~~~~

平常心 发表于 2008-7-27 13:37:28 | 显示全部楼层
讲起嚟我也有一个,吾知放响边?

netasa 发表于 2008-7-28 03:40:39 | 显示全部楼层
原帖由 熊猫仔 于 2008-7-27 09:10 发表
8 i. Q2 L8 {3 k0 h我古楼主系83-87嘅一代```````````````````````
- e9 C/ y1 W9 C3 J- @! E我细个果时都有好多闪卡~但系唔系呢d款````````````````````

$ q" T3 ~. t. k0 L& {* F5 R3 ]4 j) k
果D只係冰山一角!款式花样多得很。 不过能保留下来嘅就少之又少咯! 特别係同动漫有关嘅。
  f8 W+ l3 F) w$ g% P  H" b我,老饼咯! 得闲就嚟同大家回忆下小时候!

yjb338 发表于 2008-7-28 11:32:37 | 显示全部楼层
有好多係火花啵!!邮票我集咗好多年啦!

嚣のЪ 发表于 2008-7-31 17:14:08 | 显示全部楼层
D久野会勾翻好多噶回忆...

cyx 发表于 2008-8-1 02:14:15 | 显示全部楼层
哗.好靓.我见到有美少女战士.美少女战士都有整成邮票???

cyx 发表于 2008-8-1 02:16:06 | 显示全部楼层
哗.好靓.我见到有美少女.美少女也整成邮票????

linlin 发表于 2010-8-3 21:22:52 | 显示全部楼层
好多图案都勾起了80后的很多美好回忆!!!