[每日闲聊] 划时代,信用捐献!!

netasa 发布于2008-5-19 02:38 1162 次浏览 8 位用户参与讨论   [复制分享主题]
 08年嚟,已经有不少天灾降临我国。 为左救灾每个人都用着自己力所能及嘅方法去献出自己嘅爱心。最为通常嘅方法唔使讲就係捐款了。 不过有无人真係会觉得捐钱捐得少嘅呢?!  平时大家听信用消费就听得多了,什么信用卡、贷款、基金之类嘅信用消费。不过你有无谂过有信用捐献呢???!, s* Q3 {  y6 }3 L1 z
# _* M: S9 L: |& i' ]5 @& S
话你知咩叫信用捐献啦!! 
3 ~/ T) r2 G' e* q; G9 h
/ C0 |$ X  a' s, g, d* x: u信用捐献之一 信用血- L: B- A6 X& y  d
灾区地方有受伤人员须要输血,但血庫已经饱和,不过捐血嘅人可以领表等通知预约捐血。
/ }2 x  i1 @1 f2 M
; p% {# @4 K7 x% i信用捐献之二 信用金
0 Z# |" c2 b# ], e: \# |  D% @* wD公司为左面子,有巨额捐款要求员工捐献大面额捐款,但员工都要开饭架!结果公司决定捐献金额将在未来三个月嘅人工度分开嚟扣 !
) @4 G  G1 }. _& F: _5 |% _4 n
5 Q2 d& ~2 e) q, n" C4 w0 y. T* o信用捐献之三 信用亲情
$ E+ s  h. K2 j. W个阿妈同细路嘅阿爸讲,不如要个仔将个猪仔钱罐嘅散银拧去捐,好有个机会等个仔学下咩係捐献等佢感受下氛围同时有机会上下电视。咁之后当然按计划进行得好顺利啦,点知过左三日后个仔就走去问老豆拧钱?个老豆好奇怪啦,一问之下原嚟个仔听佢阿妈讲嚟问自己拿番捐左出去嘅散银!! 个阿妈果时讲“都捐晒出去啦,唔好自己留D咁样点得架,帮人就唔好计较咁多,再讲到时你阿爸会再比过钱你买嘢食噶了!” 
1 Y% K) B* R: d- K! w) t
& _7 V0 n! A; C: j信用捐献之四 己所不吃,也要捐献2 h$ x3 {! `( q
作为低保户,本嚟都快要成为被捐献对象了。都要将自己嘅低保金捐出超过一半份额,再大言一番“下个月腐乳送饭,我都要为灾民出点心意” 真係叫人收左钱都唔安落!!" E1 b# S9 S5 o8 @, V  Z

# A1 [2 k2 e5 R+ w' i9 {: P) ^信用捐献之五 借贵利( H3 n# ^; C  E3 T, |! ?2 c6 Y) a
就读大学城中,心忧家国,惜逢囊中空无分文。在无能为力之际,与同舍好友和谈,捐款中能加上自己嘅名,零用到时,双倍归还!有面子之余也张显爱心!!
. U: L8 Q& G; _) `  C* _- X" K  ~7 y* j% Q2 E0 \! Z! I
信用捐献之六 人情捐献" e3 D( b" g$ E0 x# L
在家中睇电视嘅小朋友会问,点解电视度成日都讲住,“XX的朋友们,广州XX和你们在一起” 我地并无真係在一齐喔,点解咁讲!! 一时间大人都唔知点答好。 有D大人会话,“咁样讲係等佢地唔使惊”、“咁样讲亲切D咯”、 有什....“咁样讲好等佢地记住差我地个人情咯” (依D家长真係..///// 大嘅唔好就会考坏细嘅!!!)
! a$ b6 H/ `. T, K8 k/ j) i! ?& J6 d" O- L- y

! M# R2 s% q2 I" ~& x我个人觉得唔好麻木去捐款,最近见到嘅真係好多捐款咯,真唔知大家做咩要搞到咁HI 应该统计左有咩需要,需要几多先好去捐嘛! 宜家我觉得灾区,最需要嘅应该係实用嘅物资,同埋心灵上嘅安慰咯。 真唔明广州台嘅夜话,点解唔派D心理专家去安慰下D失去亲人嘅灾民呢,平时就一味讲咩心灵健康几咁重要!

已有(8)人评论

dog.dog.B 发表于 2008-5-19 02:58:25 | 显示全部楼层
我都还好,净系买少个模型
tandong 发表于 2008-5-19 06:48:05 | 显示全部楼层
"最近见到嘅真係好多捐款咯,真唔知大家做咩要搞到咁HI"其实好多是爲捞政治本钱!
Laputa81 发表于 2008-5-20 12:04:21 | 显示全部楼层
越嚟越麻木~~~) O: ]/ x3 u+ z( |' p: c6 l' h- g7 W

# l% n5 A7 i5 _# I* C+ e  w; e咿咖太多利用赈灾活动嘅无耻之徒
abc-like 发表于 2008-5-20 12:16:21 | 显示全部楼层
原帖由 Laputa81 于 2008-5-20 12:04 发表
( J, p- c! H; y% I6 {% k! m越嚟越麻木~~~
; S$ ~9 I4 C! W  w7 X6 A
) e5 R% a& a  @) ]0 j% U1 A8 Y咿咖太多利用赈灾活动嘅无耻之徒
何以見得?
平常心 发表于 2008-5-20 20:02:22 | 显示全部楼层
搞排名,搞做秀,唉....这世道
Laputa81 发表于 2008-5-21 00:04:23 | 显示全部楼层
原帖由 abc-like 于 2008-5-20 12:16 发表 : V3 U6 D0 _" x# p* \# G8 @
何以見得?
/ ~' \5 U) T$ _
* M- ^: [7 f( i2 f) L) J( m7 I
7 ]* E0 G% ^4 T% j

8 S3 u2 B1 K$ M% c( g# v7 f见到唔想见·······
netasa 发表于 2008-5-21 02:37:59 | 显示全部楼层
有D捐献真係唔係出于真心噶咯!! 而真心想捐献嘅又唔想以依D咁嘅信用方式嚟表示呢!!
# C3 [/ X+ G1 H. b# g2 o  }4 J0 \" N; @8 K
见到捐款箱D 100蚊纸,我就明点解死都唔肯出1000蚊面值嘅纸币了!! 至少拧出嚟都豪气D啦!!
平常心 发表于 2008-5-21 14:42:03 | 显示全部楼层
我地呢度有呢单位硬定要最少两位数以上人仔,员工比单位捐得仲多,