[每日闲聊] 我係文盲,有幾只字想問下大傢點拼

titan 发布于2007-6-12 02:13 2484 次浏览 23 位用户参与讨论   [复制分享主题]
<p>E排成日都打粵語但係有幾個常用旣字又5識打喔,所以想問下各位,我靜係識用拼音,所以5好搞5筆</p><p>首先係個"口"字旁着個"既",呢個字要點拼啊??</p><p>跟住就係"言"字邊着個"念"字呢個又要點打呢??</p><p>再跟住就係單人旁着個"巨"字要點打啊??</p><p>仲有就係需然我5講粗口,但係我想問下,"咩傢産"個第1個字要點打??</p><p>希望各位拼音達人可以幫幫手啊,5該曬</p><p>&nbsp;</p>

已有(23)人评论

kururu 发表于 2007-6-12 02:24:25 | 显示全部楼层
用紫光有咖~~~~
titan 发表于 2007-6-12 02:35:48 | 显示全部楼层
<p>我用紫光6.0嘎,就係搵5到,有無人知道點拼啊~~</p><p>&nbsp;</p>
夜月星辰 发表于 2007-6-12 02:38:38 | 显示全部楼层
<p>嘅(kai) </p><p>佢(qu) </p><p>其他個兩個用拼音打唔出伽</p><p>(普通個种)</p>
titan 发表于 2007-6-12 02:46:15 | 显示全部楼层
<p>OH,YE唔該曬樓上果位啊~~</p><p>&nbsp;</p>
kalaso 发表于 2007-6-12 02:46:24 | 显示全部楼层
<p>嘅 GE</p><p>佢 QU</p><p>諗 NIE</p><p>&nbsp;</p><p>P.S.楼主你摆明响度扮文盲吖!!!~</p>
夜月星辰 发表于 2007-6-12 02:55:59 | 显示全部楼层
6樓,你都係用紫光?
nintendo 发表于 2007-6-12 03:45:44 | 显示全部楼层
<p>嘅(kai)</p><p>佢(qu)</p><p>諗(shen)</p><p>冚(kan)</p><p>微软拼音2003同goolge输入法都可以打得出</p>
benny008 发表于 2007-6-12 03:47:19 | 显示全部楼层
打字高手真系恐怖,甘既字都打得出,可以称得上打字魔王9 l- }4 ?4 V" q
" D/ n/ \# e7 m
ttsti 发表于 2007-6-12 04:09:10 | 显示全部楼层
<p>用陈桥五笔就可以打五笔知拼音,打拼音知五笔,非常方便!!</p><p>谂:SHEN(字典一样)</p><p>佢:QU(字典一样)</p><p>嘅:GE(字典是KAI)</p>
! i3 |) W* W4 j/ @/ c# n

7 |' V- n' \0 Q' O1 b+ v
kalaso 发表于 2007-6-12 05:06:42 | 显示全部楼层
<div class="msgheader">QUOTE:</div><div class="msgborder"><b>以下是引用<i>夜月星辰</i>在2007-6-11 18:55:59的发言:</b><br/>6樓,你都係用紫光?</div><p>唔係窝.......全拼嚟咖~~~</p>
benny008 发表于 2007-6-12 06:46:07 | 显示全部楼层
<div class="msgheader">QUOTE:</div><div class="msgborder"><b>以下是引用<i>kalaso</i>在2007-6-11 21:06:42的发言:</b><br/><p>唔係窝.......全拼嚟咖~~~</p></div><p>&nbsp;打字魔王你好</p>
12下一页