[每日闲聊] 你激动出现身体表现

Kiver 发布于2024-4-9 17:14 733 次浏览 171 位用户参与讨论   [复制分享主题]
最近,在上海工作的22岁青年小汤,由于和同事发生了争执,吵架时一激动突然头晕目眩,被其他同事紧急送往医院。
; |" b4 Z( K: ?医护人员将一只消过毒的塑料袋套在他的头上,数小时后小汤逐渐康复。
+ C6 u6 U1 J3 L5 H& a8 v: Q, J医生解释说,小汤这种“突如其来”的急症,其实是源于一时的“情绪激动”,被称为“呼吸性碱中毒”。
+ T* u, O) ^" [5 g& T在头上套一只塑料袋的方法,则可以帮助降低吸入的氧气量,同时增加二氧化碳来缓解病情。. z5 I" }, I0 C/ S) E8 Z
网友表示:当事人吵架没发挥好原来真的会气晕。
那么如果有时候太激动,你会不会有身体应激反应?4 s% Q  ]# L& n9 N+ L& I1 w6 k

5 _  }, D  ^8 {4 ~. p
多选投票: ( 最多可选 4 项 ), 共有 89 人参与投票
您所在的用户组没有投票权限

已有(171)人评论

adhk 发表于 10 小时前 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-15 20:41* L" {, a3 R) T9 ^7 |
无计 入晒血液 有时你俾佢作主 佢都唔愿意
; P* ]5 o1 Y1 f: [4 j1 d
咁又係, 當年係佢哋揀呢個揸權人, 自願為奴真係無得講

klozepyj 发表于 昨天 20:41 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-15 12:369 |8 C" U+ S) O3 c: e
但係個個年代嘅人就過住暗地裏家奴式生活就只此一家
4 i: W+ N! D# g" c
无计 入晒血液 有时你俾佢作主 佢都唔愿意

adhk 发表于 昨天 12:36 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-14 23:127 n* F1 P2 z" _. i: a
中国延续咗文明无点断过都是奇迹 连印度都唔得 地球都是只此一家

: T. W! l- b* E# ^( ~/ g* x$ w但係個個年代嘅人就過住暗地裏家奴式生活就只此一家

klozepyj 发表于 前天 23:12 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-14 11:32
% i  C& n2 w. V' J3 Y# Q9 ~* Q呢個形容真係貼切, 主要肯傳女嘅話, 好快個國家控制權就轉移, 所以點解全世界嘅歷史興替只有中國歷史情節 ...
' r6 i5 P7 g6 |9 j5 f1 g
中国延续咗文明无点断过都是奇迹 连印度都唔得 地球都是只此一家

adhk 发表于 前天 11:32 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-13 21:49
. Z6 G! u- E" S其实佢哋既大国 都是几个小国搞埋一齐 感觉就是几个城邦喺度打嚟打去

" P# G* C* Z. o/ {7 U呢個形容真係貼切, 主要肯傳女嘅話, 好快個國家控制權就轉移, 所以點解全世界嘅歷史興替只有中國歷史情節係重重覆覆

klozepyj 发表于 3 天前 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-13 13:276 k/ l3 M& `6 E9 v3 R% ~
所以歐洲以前打仗真係好無謂, 皇位好多時都會傳女只要輪到, 自動變咗外姓人天下, 咁重有咩好爭 ...

3 Y9 [! m3 E$ _其实佢哋既大国 都是几个小国搞埋一齐 感觉就是几个城邦喺度打嚟打去

Wing223 发表于 3 天前 | 显示全部楼层
激将法对我没用

adhk 发表于 3 天前 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-13 08:58
, M/ q$ n. J( r. b4 K要沟淡下既 成日都塘水滚塘鱼咁 点有运行

. r$ i8 l# ^7 O# h, t6 o所以歐洲以前打仗真係好無謂, 皇位好多時都會傳女只要輪到, 自動變咗外姓人天下, 咁重有咩好爭

klozepyj 发表于 3 天前 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-11 15:054 H4 c7 o2 p( U$ X0 F9 u" K
不過耐唔中選妃都會搵下外面人
" _/ X  E" Y! T
要沟淡下既 成日都塘水滚塘鱼咁 点有运行

adhk 发表于 5 天前 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-11 13:47
2 D- [3 O9 A, u7 n1 h近亲繁殖 其实品质都唔高 好在宜家都喺吉祥物
7 u. G" J3 c$ t$ w$ I; O. y0 [2 ^
不過耐唔中選妃都會搵下外面人

klozepyj 发表于 5 天前 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-11 03:292 |2 k3 F% F2 C. t& {
其實成個歐洲唔同國家嘅王室根本都係親戚同有血緣關係, 可能咁可以解釋到下 ...

; k" t7 b, i9 n6 k" X* e# \近亲繁殖 其实品质都唔高 好在宜家都喺吉祥物