[每日闲聊] 令你触景生情的地方

Kiver 发布于2024-3-19 20:23 1146 次浏览 312 位用户参与讨论   [复制分享主题]
adhk 发表于 2024-4-25 10:42:33 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-4-25 08:52
" c2 x1 f3 e/ d出去食的确干手净脚 你哋兴唔兴食外卖噶 广州有啲火锅铺头是可以送到屋企噶啵
0 e1 K& R0 g$ A9 w1 o) O+ A ...
3 ]/ f2 g& E2 T. D; W( R& U1 e$ J
火煱送到屋企又幾有卓頭喎

klozepyj 发表于 2024-4-25 08:52:17 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-4-25 00:26+ X7 R. J& B5 x& {
一來要自己買又貴, 二來要自己煮又每餐食唔多, 三來又要善後洗碗碗, 所以先好多人都選出去食或者買番嚟食 ...
3 T' b; c! W' \0 o* p+ w
出去食的确干手净脚 你哋兴唔兴食外卖噶 广州有啲火锅铺头是可以送到屋企噶啵
* F2 O' m. M: d9 h

adhk 发表于 2024-4-25 00:26:51 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-4-24 20:17
( X0 n: @: ?8 O. C- h' Q' D* |广州貌似会好啲 自己做性价比高 当然要愿意做先得
0 d3 U: X) N/ Y+ K
一來要自己買又貴, 二來要自己煮又每餐食唔多, 三來又要善後洗碗碗, 所以先好多人都選出去食或者買番嚟食

klozepyj 发表于 2024-4-24 20:17:40 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-4-24 15:534 g1 a) ?3 T* g
自己買肉番嚟整啲肉價可能比去食更貴, 所以先咁多人出去食
% E" l9 [. o4 p# @& j/ F
广州貌似会好啲 自己做性价比高 当然要愿意做先得

adhk 发表于 2024-4-24 15:53:24 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-4-24 12:19! a' ~8 s- i5 H1 z$ R
麻辣嘢的确是有咁既风险,如果唔介意可以自己喺屋企整,汤料有得卖,肉自己搞就企理好多 ...
1 C" j& T. P# {
自己買肉番嚟整啲肉價可能比去食更貴, 所以先咁多人出去食

klozepyj 发表于 2024-4-24 12:19:14 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-4-23 21:21
4 y6 K/ t8 \1 f- U最近網上叫人唔好食麻辣火鍋舖, 好多用強辣去臭肉味俾客人食, 所以可以賣到咁平幾個人先二三百蚊落到樓 ...

! X6 b( |* k# E# C+ L麻辣嘢的确是有咁既风险,如果唔介意可以自己喺屋企整,汤料有得卖,肉自己搞就企理好多

adhk 发表于 2024-4-23 21:21:35 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-4-23 19:40
4 `  k* x3 U+ G" g" F- _次一啲既材料 或者是无咁足,然后加啲味精调下味咯
" W$ E  P$ X: i) \$ `% D5 {* g/ D( h
最近網上叫人唔好食麻辣火鍋舖, 好多用強辣去臭肉味俾客人食, 所以可以賣到咁平幾個人先二三百蚊落到樓

klozepyj 发表于 2024-4-23 19:40:04 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-4-23 13:173 p) @1 @9 G& S( y
會唔會咁缺德呢

" @& @% h4 b2 K" h: @. _/ `0 C/ \次一啲既材料 或者是无咁足,然后加啲味精调下味咯

adhk 发表于 2024-4-23 13:17:52 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-4-23 13:13
- I  A0 g" |4 h7 f我估佢哋偷工减料了

" j  s& Q: a" M. [7 x/ N; l會唔會咁缺德呢

klozepyj 发表于 2024-4-23 13:13:53 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-4-22 13:20
4 n5 v9 Z/ z5 a* s. A驪講蜃吞麵湯係用蝦乾同大地魚餚成, 應該唔會落咁多味精啩
- M; `( Z5 |5 I: Q8 X
我估佢哋偷工减料了

adhk 发表于 2024-4-22 13:20:49 | 显示全部楼层
本帖最后由 adhk 于 2024-4-23 13:17 编辑 3 D- p; j' v3 S0 l! {* X9 o
klozepyj 发表于 2024-4-22 10:57( H) C- g& X8 J7 ]7 F. A  i
有,不过味精嘢,饮完仲口干
7 y3 X5 U% Q$ q. v" T
聽講雲吞麵湯係用蝦乾同大地魚餚成, 應該唔會落咁多味精啩

klozepyj 发表于 2024-4-22 10:57:52 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-4-21 22:26
. s3 h" k2 d. W. M" g不過撈麵都會提供一碗湯, 廣州會唔會有呢
5 K$ b0 h% _' \
有,不过味精嘢,饮完仲口干