[每日闲聊] 你還有留下前度的東西在身邊嗎?

alkiu 发布于2024-3-12 08:00 1091 次浏览 248 位用户参与讨论   [复制分享主题]
klozepyj 发表于 6 天前 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-14 17:257 f+ r* c6 x  p/ G# B* h
咁真係無哂私隱, 好話唔好聽連女人帶姨媽巾都要俾佢哋知咁際

2 g2 z0 ^" g0 L# h4 r. m3 D其实主要是睇 两三样既 一个是液体 一个是有攻击性既嘢 反而携带体积无咩点管

adhk 发表于 6 天前 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-14 13:475 y* Z( ]. n7 Y0 T3 N4 C
好多大妈都识走位 宜家就变咗默契 只要你肯打开个袋俾佢睇 都唔使过机
  W( s% c. N: [* }( m3 {6 b) F6 i" ]
咁真係無哂私隱, 好話唔好聽連女人帶姨媽巾都要俾佢哋知咁際

klozepyj 发表于 6 天前 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-14 08:51
- G/ {, g3 h+ D哦, 真係上有政策下有對策, 咁就無咁煩

# w, Y9 h  r2 r& _好多大妈都识走位 宜家就变咗默契 只要你肯打开个袋俾佢睇 都唔使过机

adhk 发表于 6 天前 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-13 21:44
5 t" a; }  q) z* |我带环保袋 然后加工装裤 贪佢多袋 然后环保袋行过打开俾佢睇睇就得 可以唔过机 ...

& p+ t' q' `+ |/ Q9 s哦, 真係上有政策下有對策, 咁就無咁煩

klozepyj 发表于 7 天前 | 显示全部楼层
本帖最后由 klozepyj 于 2024-5-14 13:48 编辑 4 {& ]- K+ h% C3 s6 ?8 H: s

. X/ A( [) d6 s, y[quote]adhk 发表于 2024-5-13 10:47$ x( ^0 C2 x2 P+ x' X, |: l# u* K
我哋呢邊慣咗出親街去遠小小嘅地方就會帶背囊, 唔帶有啲嘢要起手好似唔係好方便, 由其而家買嘢唔提供膠袋 ...[/quote

adhk 发表于 7 天前 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-13 08:54
$ l5 c0 o7 T7 i2 r其实安检是有原因既 不过呢啲唔方便留文字 咁唔方便同安全二选一 咁都只能是咁了 所以宜家出门可以唔带袋 ...
5 F6 I- X+ e4 n9 p/ R
我哋呢邊慣咗出親街去遠小小嘅地方就會帶背囊, 唔帶有啲嘢要起手好似唔係好方便, 由其而家買嘢唔提供膠袋

klozepyj 发表于 7 天前 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-11 15:13
, K. g0 u, V+ s我去成都旅行搭當地嘅地鐵好似又無要安檢嘅記憶喎, 可能唔係度度都要啩

0 D. z( D. {" V! h3 D1 _. `5 t其实安检是有原因既 不过呢啲唔方便留文字 咁唔方便同安全二选一 咁都只能是咁了 所以宜家出门可以唔带袋都尽量唔带

adhk 发表于 2024-5-11 15:13:06 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-11 13:52
- J& l! p& K* w" c6 _全中国都是咁 无计啊
  O) H  }2 C; @' v; q. f
我去成都旅行搭當地嘅地鐵好似又無要安檢嘅記憶喎, 可能唔係度度都要啩

klozepyj 发表于 2024-5-11 13:52:47 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-11 01:15% n* g8 F$ i3 q$ H1 g) x  P. y
不過都好過深圳, 之前去過深圳搭地鐵, 入地鐵都要好似搭飛機咁要安檢過, 真係連私隱都無埋 ...
: J  l/ C2 `  a+ N  \
全中国都是咁 无计啊

adhk 发表于 2024-5-11 01:15:44 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-10 21:09
; W! u+ z/ Y* y( n/ C0 j其实本来谂住限制啲水货客 点知搞到本地人

# `5 [2 X5 V# S; {不過都好過深圳, 之前去過深圳搭地鐵, 入地鐵都要好似搭飛機咁要安檢過, 真係連私隱都無埋

klozepyj 发表于 2024-5-10 21:09:07 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-9 22:58
: N4 t3 }5 O7 E# [; Z自從回歸咗之後, 公營事業好多都變得缺乏彈性同不近人情, 可以講帶樂器搭地鐵唔係今時今日嘅事, 係自地鐵 ...
2 z+ c1 \' j; j2 U( T3 |6 j
其实本来谂住限制啲水货客 点知搞到本地人

adhk 发表于 2024-5-9 22:58:49 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-9 21:16
% U, K4 v& \; h/ q我都是睇呢个新闻 感觉真是边度会咁僵化做嘢噶

& F, p2 L. n1 M: A自從回歸咗之後, 公營事業好多都變得缺乏彈性同不近人情, 可以講帶樂器搭地鐵唔係今時今日嘅事, 係自地鐵成立呢幾十年嚟日日都發生緊, 突然單方面話唔得就無得上訴, 重牽涉埋其他物件稍大都唔可以隨身!