[每日闲聊] 你对个人收支清楚吗

Kiver 发布于2024-2-23 21:38 1402 次浏览 336 位用户参与讨论   [复制分享主题]
klozepyj 发表于 2024-5-8 22:30:30 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-8 19:25
( ~( G. p4 H) K; p但係好多時都會奸有奸輸, 好似當年趙康胤之可以奪權都係因為之前揸權嗰個做多咗嘢 ...
/ D* O# y6 R4 v. D
历史就是咁微妙噶了 正所谓过犹不及 但是你又点可能咁超然预判咁多可能性

adhk 发表于 2024-5-8 19:25:01 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-8 08:44
5 x+ c# u# s- N; k5 H! D肯定了 穷毕生之力先可以上到去 俾我就真是死都唔走

8 W& i) I8 f8 b& H但係好多時都會奸有奸輸, 好似當年趙康胤之可以奪權都係因為之前揸權嗰個做多咗嘢

klozepyj 发表于 2024-5-8 08:44:55 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-8 05:32- x" p7 c- ]( x& ]/ R  s( _
事實係獨攬咗大權嘅人就算明知唔可以千秋萬世但係都唔想係有生之年大權傍落 ...

4 b) v1 |; r- O3 r肯定了 穷毕生之力先可以上到去 俾我就真是死都唔走

adhk 发表于 2024-5-8 05:32:15 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-7 19:327 V8 R9 c) ~/ o, j
我觉得人都唔会完美既 就算佢之前几好 但是都会有做错决定既时候 所以我都是觉得最好唔做到最后一刻 对人 ...

: N9 f9 e0 X% P3 K/ Q事實係獨攬咗大權嘅人就算明知唔可以千秋萬世但係都唔想係有生之年大權傍落

klozepyj 发表于 2024-5-7 19:32:40 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-7 08:594 M& C/ N3 u/ D3 b, L
希望唔好走番回頭路啦, 相信人人都唔希望再生活朝不保夕

; ?/ y! T' w2 V6 r# M- w  x# o我觉得人都唔会完美既 就算佢之前几好 但是都会有做错决定既时候 所以我都是觉得最好唔做到最后一刻 对人民 、社会都好

adhk 发表于 2024-5-7 08:59:14 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-6 21:01* J# ]+ u! w  W  ~! J1 w
再观望下先 都唔确定是咪真既 都可能是煲水

$ r3 G* w/ R$ f, _4 e希望唔好走番回頭路啦, 相信人人都唔希望再生活朝不保夕

klozepyj 发表于 2024-5-6 21:01:29 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-6 03:31
$ p* e- d7 z/ W, ?  v6 c唔係喎, 而家網上講佢攪緊佢老婆入政治局喎
0 X3 b( U4 n8 `% |! ?
再观望下先 都唔确定是咪真既 都可能是煲水

adhk 发表于 2024-5-6 03:31:00 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-5 22:09; F5 h; d* O! ]' A( J6 C  s
所以宜家要维稳咯
- g. V+ u+ u" N6 S& E
唔係喎, 而家網上講佢攪緊佢老婆入政治局喎

klozepyj 发表于 2024-5-5 22:09:27 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-5 04:15, @9 y( D: t. s7 [# V6 f# r
咁又講得好啱, 唔係咁多仇口都唔駛攪永續啦
, S0 T0 n6 K7 x; n; m" c
所以宜家要维稳咯

adhk 发表于 2024-5-5 04:15:15 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-4 23:05
  j6 Z3 N* Q3 I  T4 ^4 j所以无话选唔到就下次 输咗就无命噶了

, R" ?: R% l6 @# d5 Q0 L9 C咁又講得好啱, 唔係咁多仇口都唔駛攪永續啦

klozepyj 发表于 2024-5-4 23:05:39 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-2 00:13* V+ Q( l' V/ U  |! d, p
所以高位都唔係咁易坐, 下下有生命危險
* b: T( s/ r+ t" E) O
所以无话选唔到就下次 输咗就无命噶了

adhk 发表于 2024-5-2 00:13:32 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-1 22:36
$ n3 O( E8 V( Q, i# b呢度好忌讳呢睇嘢 一上场第一时间做你
1 J! q7 q5 u+ Z) ?2 X4 ^5 s
所以高位都唔係咁易坐, 下下有生命危險