[每日闲聊] 你中意的瓜类果蔬?

Kiver 发布于2022-6-23 10:19 7333 次浏览 103 位用户参与讨论   [复制分享主题]
Zany 发表于 2022-6-26 11:25:08 | 显示全部楼层
HQS 发表于 2022-6-26 07:22
7 L. O4 N. s; W' V我也一样,稍微辣一点,就顶不顺,

) |4 P2 }5 I1 X  o1 \& F% C! x人地話多食啲唔同種類, 我就冇可能啦

HQS 发表于 2022-6-26 07:22:40 | 显示全部楼层

回帖奖励 +5 星梦社区币

902leung 发表于 2022-6-25 21:354 R  R( j: g3 y% I8 \
不是、不過是和南瓜是同一個分類的瓜、又叫翠玉瓜
; z0 j- g! @2 A
不是很懂,有图片吗?好吃吗?

HQS 发表于 2022-6-26 07:22:11 | 显示全部楼层
Zany 发表于 2022-6-25 13:04
; a& i# e/ \& U$ M3 A我體質係飲平常少飲的東西, 腸道就逼我去洗水手間啦
/ K' x2 A2 m( S4 a4 Z
我也一样,稍微辣一点,就顶不顺,

jason2nd 发表于 2022-6-26 02:49:58 | 显示全部楼层
西瓜, 又平又好食..........

satldm 发表于 2022-6-26 00:21:31 | 显示全部楼层
西瓜,菠萝,荔枝,哈密瓜,好多好多!

fish182 发表于 2022-6-26 00:18:24 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2022-6-25 13:144 U& C. [6 \1 Y; f/ k- i; H
我屋企是/ V% }+ N  R3 k/ _! e/ ]
我老婆食
" a* t. R4 ]6 ~我嫲食
/ J* d" v4 F' R/ ~2 O
8 V" W  ?. l; z/ G
咁中闭,你系少数,唔食嘅话你反而系异类,不如睇开d一齐食算

902leung 发表于 2022-6-25 21:35:15 | 显示全部楼层
HQS 发表于 2022-6-25 05:047 `6 S( A" f" ^5 q2 W0 r
雲南小瓜?这个不是南瓜吧?

& r; x8 I2 B1 o# u6 o1 \不是、不過是和南瓜是同一個分類的瓜、又叫翠玉瓜

rantarou 发表于 2022-6-25 14:37:08 | 显示全部楼层

回帖奖励 +5 星梦社区币

HQS 发表于 2022-6-25 05:03. Y+ o) {# U3 h5 _
这么说来,你喜欢吃什么瓜?
- B) W! x/ A1 W/ {( ?' n* G. V
咁梗系西瓜了,但系肚底凉,唔可以食多

gomicxja 发表于 2022-6-25 13:52:15 | 显示全部楼层
生猛 发表于 2022-6-24 12:27
3 K& e: N, L9 d3 R+ `清热解毒

* i+ T, [$ O: _( _6 i& T是呀,好好飲的

Kiver 发表于 2022-6-25 13:14:59 | 显示全部楼层
fish182 发表于 2022-6-25 12:40
. m! U! o( n0 v8 G4 q- i8 q2 [$ W! u) K同我一样咁惨,屋企人食成屋就弥漫住一种怪异的气味,如果放系冰箱,中成个冰箱都污染晒 ...

6 Q" ]7 n0 w) @( Y) W6 E我屋企是, o1 W+ y5 o3 L; p% o4 ?- x
我老婆食
, t0 u9 e) {% }1 s( B我嫲食& H8 H$ l* B5 b8 U
我爸食2 J" m5 f# R* Q1 L+ T
我细妹食

Zany 发表于 2022-6-25 13:04:37 | 显示全部楼层
HQS 发表于 2022-6-25 11:29
) z/ c% k  H, o$ n6 S所以呀,是便秘的良药了

7 n0 J4 m% D/ v7 O  g5 i! q* w$ E我體質係飲平常少飲的東西, 腸道就逼我去洗水手間啦

fish182 发表于 2022-6-25 12:40:15 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2022-6-25 10:10
; S8 O. z) J8 t7 ?# p' d, Z. k: z因为我屋企系有几个人食的,所以我习惯了!
" u3 h1 O$ I' j! G* U4 V* R" r+ X
同我一样咁惨,屋企人食成屋就弥漫住一种怪异的气味,如果放系冰箱,中成个冰箱都污染晒