[青葱校园] 小学课本封面,由一家三口变为一家四口!引发家长热议

Kiver 发布于2021-3-13 14:02 6418 次浏览 55 位用户参与讨论   [复制分享主题]
Kiver 发表于 2021-3-13 14:35:20 | 显示全部楼层
kidhitomi 发表于 2021-3-13 14:16
/ X% K1 @  D, k2 M8 U煤气灯效应
/ B/ a; J) v6 W; i/ C+ l% h
咩意思!!

snzt79 发表于 2021-3-13 14:21:14 | 显示全部楼层
我记得以前课本内容有讲计划生育,唔知宜家D仲有无

mkdi 发表于 2021-3-13 14:17:07 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2021-3-13 14:12
( p( M& Q; T9 u. y- _8 l: N# c现在仲要吾似以前只画女小朋友,都画男上去了

; {( C1 q, o) Z" t2 o自古以來,都係重男輕女。加上,圖畫原圖中本來就 已經有個女孩子。所以,一定要加上男孩子。變成個好字啊

kidhitomi 发表于 2021-3-13 14:16:44 | 显示全部楼层
煤气灯效应

mkdi 发表于 2021-3-13 14:15:22 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2021-3-13 14:11
# m; h, x6 m5 T( U7 _, {1 M* H1 K东北计划开放三胎

* {. ~6 M9 W: X% E/ j5 X睇來,有錢人家先會三胎啦!

Kiver 发表于 2021-3-13 14:12:14 | 显示全部楼层
mkdi 发表于 2021-3-13 14:06
( j6 ^7 s: i. R/ W& n0 P咁樣嘅話,係唔係即係意味著鼓勵計劃生育中可以生育多一個嘅象征呢!?
7 W2 j. t. @% w1 z/ V' K
4 Q  U3 f. t2 j. I$ d. S6 I! I: X但係,唔係每一個家庭都能夠承擔得 ...
6 q6 d0 |% l8 ]. a: D4 x
现在仲要吾似以前只画女小朋友,都画男上去了

Kiver 发表于 2021-3-13 14:11:40 | 显示全部楼层
mkdi 发表于 2021-3-13 14:060 Q% H  q# @1 g0 \3 J
咁樣嘅話,係唔係即係意味著鼓勵計劃生育中可以生育多一個嘅象征呢!?# Y) V4 |( |3 N& a
" u- e* M$ A. j/ ^8 ]) u
但係,唔係每一個家庭都能夠承擔得 ...
( a7 P1 d7 l! l. I
东北计划开放三胎

mkdi 发表于 2021-3-13 14:06:46 | 显示全部楼层
咁樣嘅話,係唔係即係意味著鼓勵計劃生育中可以生育多一個嘅象征呢!?
7 `% }* e7 i: F# C$ W) e( {: o
) Q4 J2 J4 H9 p9 c$ ~% O- ]但係,唔係每一個家庭都能夠承擔得到多孩子嘅負擔