[其它更多] 哩度有无人识日翻

cookin 发布于2009-11-14 18:03 916 次浏览 16 位用户参与讨论   [复制分享主题]
想做一D以前TXB播过噶动画作品,家下好想揾几个识日文噶朋友,有冇经验无紧要,有心就得了,有其它技能噶人士都可以,非常欢迎一齐寻找童年噶记忆,有兴趣噶就加<39121279>

已有(16)人评论

Danted 发表于 2009-11-17 15:26:25 | 显示全部楼层
应该唔会有机几个人识啦,英文还可以

kevinchan 发表于 2009-11-17 13:42:07 | 显示全部楼层
错啦,北方接近天京,洗脑严重,早期较迟及较难接触围墙外的世界,
6 D4 S0 k" A0 K4 |(要不是网络的存在,北方还不知什么叫高达呢)1 R. r; Y/ v' g! @' O5 P
一旦有机会接触就会被围墙外的世界所吸引,自然就会想尽一切办法去接触,( c: y  M# e4 n4 l0 z4 M$ {; {& p8 q
南方则不同,远离天 ...
" A: g2 K1 N$ E* {/ V5 C& g# zhuang 发表于 2009-11-17 10:05
感觉依家翻墙困难- -...激死

huang 发表于 2009-11-17 10:05:04 | 显示全部楼层
咁可能北方人比較崇日囉。9 {. ^% g8 L$ b" g2 e. G8 Y
而南方可能只係中意,但未至於崇日依個地步。& O0 A: v% l9 d( D4 l2 ~/ U" K; x: T
kwanyeung 发表于 2009-11-16 02:48

) k9 a! p9 ^: _3 M错啦,北方接近天京,洗脑严重,早期较迟及较难接触围墙外的世界,
6 e( T+ @1 ~9 E- V2 r(要不是网络的存在,北方还不知什么叫高达呢)
8 _: l: C7 m0 M6 ?5 b一旦有机会接触就会被围墙外的世界所吸引,自然就会想尽一切办法去接触,
+ i/ X/ C$ Z$ h2 _5 j' v4 G南方则不同,远离天京之余近有GTO作为接触墙外世界的桥梁,较易较早接
$ m7 v' E: s/ Y1 s# W触墙外世界,对于墙外世界早已习惯,所以一般只会平常心对待,

kevinchan 发表于 2009-11-16 20:40:50 | 显示全部楼层
那你打算翻译什么语言?
9 m# V/ O( w' U, ~1010 发表于 2009-11-16 20:29
中文囖,哈哈!

1010 发表于 2009-11-16 20:29:19 | 显示全部楼层
那你打算翻译什么语言?

kwanyeung 发表于 2009-11-16 02:48:32 | 显示全部楼层
甘点解北方又会有甘多人识,我地南方甘少人识..难道北方的人比南方人更需要日文.....
8 r) m+ O. r# ~% `* d! L$ v3 Acookin 发表于 2009-11-15 16:22

, s* p4 y- l7 C+ K! u- B0 V咁可能北方人比較崇日囉。
1 D# ?0 o" d; B) G+ Z而南方可能只係中意,但未至於崇日依個地步。

killuavs 发表于 2009-11-15 22:31:00 | 显示全部楼层
唔识。。。想学左好耐,一直都无恒心。。

cookin 发表于 2009-11-15 16:22:11 | 显示全部楼层
甘点解北方又会有甘多人识,我地南方甘少人识..难道北方的人比南方人更需要日文.....

kevinchan 发表于 2009-11-15 16:16:40 | 显示全部楼层
最熟嘅日语应该係“baga”

cao0422c 发表于 2009-11-15 15:54:45 | 显示全部楼层
日翻...听得明嘅日文就得几句...仲惨过英文....

kwanyeung 发表于 2009-11-15 14:03:18 | 显示全部楼层
學一種語言唔係一朝一日嘅事。除非真係工作需要或者真係超超超有興趣先會學。。
& u9 _" q. }: S: n/ |$ T, p: }5 |  c8 v# ?# }
睇日漫唔一定中意日文。就算中意都唔一定會拎時間去學。
; q2 k, C. B& V% E8 U- v就如有啲人中意港劇,睇粵語原音。但亦都唔想曬時間去學粵語。同樣道理。

12下一页