[其它更多] 哩度有无人识日翻

cookin 发布于2009-11-14 18:03 918 次浏览 16 位用户参与讨论   [复制分享主题]
想做一D以前TXB播过噶动画作品,家下好想揾几个识日文噶朋友,有冇经验无紧要,有心就得了,有其它技能噶人士都可以,非常欢迎一齐寻找童年噶记忆,有兴趣噶就加<39121279>

已有(16)人评论

Danted 发表于 2009-11-17 15:26:25 | 显示全部楼层
应该唔会有机几个人识啦,英文还可以

kevinchan 发表于 2009-11-17 13:42:07 | 显示全部楼层
错啦,北方接近天京,洗脑严重,早期较迟及较难接触围墙外的世界,
2 o7 y' G9 r+ @4 g(要不是网络的存在,北方还不知什么叫高达呢): Z( c/ @$ s; s+ b+ p
一旦有机会接触就会被围墙外的世界所吸引,自然就会想尽一切办法去接触,
. w6 J' e7 d. w; J2 x南方则不同,远离天 ...
; {, x$ q0 W. x0 Z' K% g7 Q: nhuang 发表于 2009-11-17 10:05
感觉依家翻墙困难- -...激死

huang 发表于 2009-11-17 10:05:04 | 显示全部楼层
咁可能北方人比較崇日囉。
' E. K; @7 o9 |2 z而南方可能只係中意,但未至於崇日依個地步。6 M7 }+ Y" {0 ?" |
kwanyeung 发表于 2009-11-16 02:48
7 `5 I" f2 w! G9 J
错啦,北方接近天京,洗脑严重,早期较迟及较难接触围墙外的世界,9 ^! n7 w1 k3 Q$ L8 B0 d' A
(要不是网络的存在,北方还不知什么叫高达呢)! J7 |" o- [0 p" r
一旦有机会接触就会被围墙外的世界所吸引,自然就会想尽一切办法去接触,
8 U4 X$ n3 H; t  m' e* f9 ~3 @  ]南方则不同,远离天京之余近有GTO作为接触墙外世界的桥梁,较易较早接
4 I. Z3 v. n5 L, f触墙外世界,对于墙外世界早已习惯,所以一般只会平常心对待,

kevinchan 发表于 2009-11-16 20:40:50 | 显示全部楼层
那你打算翻译什么语言?  P  A( J# z0 e- ?7 O& E1 \- m) u2 f0 p
1010 发表于 2009-11-16 20:29
中文囖,哈哈!

1010 发表于 2009-11-16 20:29:19 | 显示全部楼层
那你打算翻译什么语言?

kwanyeung 发表于 2009-11-16 02:48:32 | 显示全部楼层
甘点解北方又会有甘多人识,我地南方甘少人识..难道北方的人比南方人更需要日文.....$ z) w" W0 @2 q. N3 }) |/ w$ }7 E& i" |
cookin 发表于 2009-11-15 16:22
5 f+ \) [& g8 G! g' H
咁可能北方人比較崇日囉。
! ?7 W! z: L- d/ ?而南方可能只係中意,但未至於崇日依個地步。

killuavs 发表于 2009-11-15 22:31:00 | 显示全部楼层
唔识。。。想学左好耐,一直都无恒心。。

cookin 发表于 2009-11-15 16:22:11 | 显示全部楼层
甘点解北方又会有甘多人识,我地南方甘少人识..难道北方的人比南方人更需要日文.....

kevinchan 发表于 2009-11-15 16:16:40 | 显示全部楼层
最熟嘅日语应该係“baga”

cao0422c 发表于 2009-11-15 15:54:45 | 显示全部楼层
日翻...听得明嘅日文就得几句...仲惨过英文....

kwanyeung 发表于 2009-11-15 14:03:18 | 显示全部楼层
學一種語言唔係一朝一日嘅事。除非真係工作需要或者真係超超超有興趣先會學。。0 w/ Y1 X! `) ~6 j4 B! W" u
8 w5 `8 f% K7 r. {2 m
睇日漫唔一定中意日文。就算中意都唔一定會拎時間去學。0 O* F4 C! Z% ]' b2 e- Y- H
就如有啲人中意港劇,睇粵語原音。但亦都唔想曬時間去學粵語。同樣道理。

12下一页